Filmde observatiecamera busje Hillis-moord?

De vraagtekens rond de raadselachtige moord op Stanley Hillis zijn nog lang niet verdwenen. Sterker: na de uitzending vorige week van Opsporing Verzocht zijn er nieuwe vragen bijgekomen. De eerste vraag concentreert zich op de beelden van het filmpje dat werd vertoond, waarop het VW-busje te zien is. Deze zwartwit beelden waren gemaakt op 5 september in de Abraham de Haanstraat in Amsterdam-Noord. De politie spreekt van ‘een camera’ die de opnames heeft gemaakt. Wat valt op aan de beelden?

 

Dat ze niet op beelden van een bewakingscamera lijken.

Als de beelden vanuit een bewakingscamera zouden zijn gemaakt, dan was er sprake geweest van een hoog standpunt met overzicht. Dit beeld heeft een laag standpunt ter hoogte van de buitenspiegel van de VW. De beelden kunnen geschoten zijn vanuit een geparkeerde auto.

En: in het shot is alleen het instapportier van de VW te zien. Achter de auto is alleen een stukje schutting zichtbaar. Het shot is verder waardeloos.

Conclusie: deze camera lijkt speciaal gericht te zijn op deze VW-bus. Een observatiecamera.

De politie – of een inlichtingendienst – moet deze VW-bus onder observatie hebben gehad, ruim vier weken nadat de bus was gestolen in Lisserbroek. Kennelijk wist de politie niet dat de bus gestolen was, dat kan, de bus had een ander kenteken. Maar misschien was er een reden om ondanks de wetenschap dat de bus gestolen was de bestuurder of het busje nader onder observatie te houden.

Het zou kunnen dat de man die instapt helemaal niets met de liquidatie van Hillis te maken heeft gehad. Hoe zijn deze beelden op tafel gekomen bij het onderzoeksteam? Mogelijk hebben politie of inlichtendiensten alle observatiebeelden waarop enige VW-bus is vastgelegd heeft nagetrokken.

De vraag is dan ook of deze kennelijke verdachte nog verder gevolgd is geweest. Misschien, maar kennelijk niet tot aan de moord op Hillis. Het is mogelijk dat gestolen auto’s door meerdere criminele groepen worden gebruikt. Maar er moet ergens een relatie zijn tussen de mensen die het busje rond 5 september in gebruik hadden en de moordenaars van Hillis.

De tweede vraag handelt over de inhoud van het artikel in De Telegraaf van 22 april over de video die vanuit de politiehelikopter zou zijn gemaakt.

Daarop zou te zien zijn dat de schutter na Hillis te hebben beschoten met een automatisch wapen kalm terugloopt naar het busje aan de overzijde van de straat, zijn wapen herlaadt en op zijn schreden terugkeert  om Hillis nogmaals onder vuur te nemen.

Het Volkswagenbusje rijdt vervolgens door de doodlopende weg in, keert en stopt op de terugweg opnieuw ter hoogte van de auto van Hillis.

De schutter stapt dan en uit vuurt voor de derde keer op Hillis.

Van deze opvallende gang van zaken is niets terug te vinden in de uitzending van Opsporing Verzocht. Wat zou daar de reden van zijn?

Zie ook:

Busje Hillis-moord al eerder gefilmd

Politie-heli filmde moord op Hillis