Odijkse drugszaak schiet niet op

De strafzaak tegen drie verdachten bij de Utrechtse rechtbank over de drugsvondst in Odijk is nog lang niet aan inhoudelijke behandeling toe. De rechtbank wil nog een aantal getuigen horen. Probleem is ook dat met één van de verdachten geen contact is te krijgen. Hij is ondergedoken.

Odijk

De politie ontdekte op 16 maart vorig jaar in een loods in Odijk een vuurwapen, munitie, 3,4 ton hasj en vijf kilo MDMA (de werkzame stof in xtc-pillen). Deze vast werd gedaan na een anonieme tip. Justitie ziet de verdachten, Utrechter Sebastiaan S. (43), Mohamed H. (55) uit Doorn en Abdelkader R. (54), als een criminele organisatie die in drugs handelde en witwaste. De mannen zijn voor de recherche bekenden, in verband met grootschalige handel in drugs.

In ieder geval twee van hen zijn het afgelopen jaar ernstig bedreigd.

Vleutenseweg

Op 5 april werd er rond 17.15 bij de woning van Sebastiaan S. aan de Vleutenseweg, westelijk van het Utrechtse centrum, een vuurwapen getrokken. Waarschijnlijk probeerde toen iemand met een bivakmuts op S. dood te schieten maar weigerde het wapen. Verderop werd een uitgebrande Seat gevonden. De politie startte een klopjacht waarbij drie jongens in Leidsche Rijn ten onrechte door agenten werden aangehouden. S. ontkwam door een café in te rennen. Hij is nadien aangehouden maar inmiddels onder voorwaarden vrij.

Doorn

De villa van verdachte Mohamed H. aan de Gezichtslaan in Doorn werd eind juni beschoten met een automatisch vuurwapen. Ook werd aan de deur een explosief bevestigd. H. is nu voortvluchtig en zit mogelijk ondergedoken in Marokko. Er is momenteel geen contact met hem. De rechtbank wil hem graag spreken.

Verdachte Abdelkader R. (54) meldde zich wel bij de politie en blijft voorlopig in voorlopige hechtenis.