Officier en rechter vervolgd om ambtsgeheim

Het Openbaar Ministerie wil een rechter en een officier van justitie uit het arrondissement Zwolle-Lelystad strafrechtelijk vervolgen voor schending van hun ambtsgeheim. Ze worden ervan verdacht het strafblad van een Koerd te hebben gelekt naar de ouders van een 23-jarig meisje. Dat schrijft Dagblad Trouw vandaag. De ouders hadden de rechter benaderd omdat ze moeite hadden met de relatie tussen hun dochter en de Koerd Adil Kaya. De rechter had weer een officier van justitie uit Zwolle benaderd met het verzoek om justitiële informatie, die de gevraagde informatie zou hebben doorgespeeld. De rechter was de buurman van de bezorgde ouders.

In een e-mail meldde de rechter aan de ouders gemeld dat de Koerd een gevaarlijke crimineel is.

In februari van dit jaar deed Kaya aangifte wegens smaad en schending van het ambtsgeheim.

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft de zaak in behandeling en leidde een onderzoek door de Rijksrecherche. Op basis van dat onderzoek heeft de officier van justitie besloten strafzaken te beginnen tegen zowel de rechter als de officier uit Zwolle. De rechter en de officier hebben beiden al eerder, vanwege het onderzoek, hun werk neergelegd.

De advocate van de officier van justitie is Bénédicte Ficq. Zij heeft heeft de rechter-commissaris gevraagd om een getuigenverhoor. In Trouw zegt Fiiq: ‘Ik wil dat de verdediging de kans krijgt om nog enkele zaken naar voren te brengen’.

Ficq maakte gebruik van de mogelijkheid die sinds 2000 bestaat voor verdachten die kans op strafvervolging lopen om de rechter-commissaris te vragen ‘enig onderzoek in te stellen’. In afwachting van het getuigenverhoor wordt ook de strafzaak tegen de rechter nog niet aanhangig gemaakt. Op welke punten Ficq denkt kans te maken met de vragen een vervolging te ontkomen wil zij nog niet zeggen.

Zowel de rechter als de officier van justitie hadden in februari al hun werk neergelegd. 

Zie Trouw.

Lees ook:

Lekkende rechter blijkt de buurman 

Officier van justitie op non-actief UPDATE