Officier komt terug op levenslange eis Yilmaz

De levenslang gestrafte Cevdet Yilmaz (58) voert dinsdag voor de vierde keer een kort geding om toestemming te krijgen voor onbegeleid verlof. Yilmaz schoot in 1983 zes mensen dood in het Delftse café 't Koetsiertje. Dagblad Trouw bericht dat voormalig directeur H.L. Wiertsema van de Van der Hoevenkliniek in Utrecht de houding van staatssecretaris Teeven van Justitie 'medisch-ethisch volstrekt onverantwoordelijk' vindt. 

Geschonden

Zijn verklaring steunt Yilmaz in zijn juridische procedure. 'Een kliniek moet patiënten leren afspraken na te komen', stelt Wiertsema. 'Juist hierom zijn in 2001 afspraken met het ministerie over Yilmaz uitdrukkelijk vastgelegd. Beschamend dat het vertrouwen dat Yilmaz in de kliniek mocht stellen, zo ernstig is geschonden.' De officier van justitie die precies 30 jaar geleden levenslang eiste tegen Cevdet Yilmaz zegt nu dat hij die straf waarschijnlijk niet geëist als hij had geweten dat Yilmaz nu nog vast zou zitten. 

Altijd gratie

Oud-officier H.J. den Os heeft een verklaring op papier gezet ten behoeve van het kort geding. De verklaring is in het bezit van het actualiteitenprogramma De NieuwsBV op Radio 1. Den Os schrijft dat toen hij de straf eiste, hij ervan uit ging dat Yilmaz na verloop van tijd weer vrij man zou zijn. Want tot 1986 was het zo dat moordenaars die werden veroordeeld na verloop van jaren nagenoeg altijd gratie kregen. Resocialisatie is sinds twaalf jaar niet meer vanzelfsprekend omdat ministers en staatssecretarissen van Justitie steeds het standpunt hebben ingenomen dat levenslang gestraften nooit meer vrij mogen komen.

Tbs-kliniek

Yilmaz verkeert in een bijzondere positie omdat hij in een tbs-kliniek verblijft, hoewel hem geen tbs is opgelegd. Dat komt omdat in 2000 over hem een afspraak is gemaakt tussen Justitie, de kliniek en de advocaat van Yilmaz, dat hij beschouwd zou worden als tbs-patiënt. Verloven onder begeleiding zijn telkens goed verlopen. Volgens Wiertsema, destijds directeur van de kliniek was het toen Justitie zelf die graag zag dat Yilmaz in de tbs-kliniek zou gaan verblijven.

Den Haag

Een belangrijk argument van Yilmaz in het kort geding dat vandaag dient voor de rechtbank in Den Haag is dat de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) ook heeft geoordeeld dat Yilmaz onbegeleid op verlof moet kunnen. Teeven slaat momenteel deze rechterlijke uitspraak in de wind.