Officier negeert uitspraak rechtbank

Officier van justitie Van Nes van het Openbaar Ministerie (OM) in Oost-Nederland heeft de uitspraak van de rechtbank om de beperkingen van een verdachte van poging moord op te heffen, volledig genegeerd. Volgens Sander van 't Hullenaar, advocaat van de verdachte, is dat een zeer kwalijke zaak en hij vroeg daarom vrijdag in de rechtbank in Arnhem ook om niet-ontvankelijkheid van het OM in deze zaak.

Door Michael de Hoogh

Waar gaat de zaak over? Op 20 februari van dit jaar zou er in Nijmegen een schietpartij hebben plaatsgevonden. Twee inzittenden van een auto worden enige tijd later aangehouden. Het gaat om de broers Othman (30) en Najim (31) E. uit Nijmegen.

Beperkingen

Othman E., cliënt van advocaat Sander van 't Hullenaar, zit vervolgens vanaf 29 maart in volledige beperkingen vast. Hij mag dus alleen contact hebben met zijn advocaat. Op 4 juli, ruim drie maanden later, doet de rechtbank uitspraak dat Othman 'alles overziend' op 13 juli moet worden ontheven uit de beperkingen.

Interpretatie

De officier van justitie negeert die uitspraak en laat de verdachte nog vijf dagen in beperkingen vastzitten. 'Ik heb die uitspraak van de rechtbank anders geïnterpreteerd', zei de OvJ vrijdag ter zitting in de rechtbank in Arnhem. Volgens advocaat Van 't Hullenaar is dat een zeer kwalijke gang van zaken. 'Een rechter heeft het laatste woord. De officier heeft de rechtbank bewust genegeerd. Daar is een fundamenteel rechtsbeginsel geschonden', aldus de raadsman.

Getuige

Volgens de OvJ zat de verdachte zo lang in beperkingen omdat de mede-verdachte, broer Najim E., nog voortvluchtig was – hij werd later in Spanje gearresteerd – en omdat een getuige nog gehoord moest worden. Die getuige is overigens nooit gehoord omdat hij 'onvindbaar' zou zijn. Ook vrijdag kwam de getuige niet opdagen.

De rechtbank trok zich vrijdag terug om een beslissing te nemen over de niet-ontvankelijkheid van het OM, maar heeft meer tijd nodig en daarom is de zaak aangehouden tot dinsdag 1 oktober.

Vrijgelaten

De voorlopige hechtenis van Najim E. werd vrijdag opgeheven omdat er volgens de raadsman en ook de rechtbank te weinig bewijs tegen hem is. Arnoud Schadd, advocaat van Najim E., zei na de zitting: 'Als de officier dat bevel van de rechtbank maar niet weer naast zich neerlegt.'