Officier van justitie van de haak in ontuchtzaak door fouten OM (UPDATE)

Oud-hoofdofficier Vincent L. (46) van het Functioneel Parket Amsterdam werd verdacht van seks met een 16-jarige jongen – tegen betaling ook nog eens. Nu wordt hij niet langer vervolgd, omdat het Openbaar Ministerie cruciale fouten heeft gemaakt. Dat zit zo.

Vincent L., was werkzaam in Amsterdam. Om de schijn van bevoordeling te vermijden moest de zaak van L. door het OM in Den Haag worden gedaan, zo bepaalde de Hoge Raad. De raad bepaalde daarbij nadrukkelijk dat Haagse officieren van justitie de zaak moesten doen en niet de twee Amsterdamse aanklagers bij wie de zaak aanvankelijk was ondergebracht.

Wat doet vervolgens het OM?

Wat doet vervolgens het Openbaar Ministerie? Die kiest er voor de officieren uit Amsterdam toch de zaak in Den Haag te laten behandelen, als plaatsvervangend officieren in Den Haag. De rechtbank in Den Haag hierover in een persbericht: ‘Door deze manier van handelen kan volgens de rechtbank de schijn van bevoordeling of benadeling’ niet vermeden worden. Sterker nog, volgens de Haagse rechtbank is dat in strijd met de wet en met de beslissing van de Hoge Raad.

Integriteitsschendingen

Het gevolg: het OM is niet-ontvankelijk verklaard en de vervolging van Vincent L. wordt beëindigd. Het OM kan tegen de beslissing van de rechtbank nog wel in hoger beroep. Dat heeft het inmiddels gedaan zo laat het OM weten: ‘Anders dan de rechtbank meent het Haagse OM dat in de beslissing destijds van de Hoge Raad – dat moest worden uitgeweken naar een andere rechtbank – niet moet worden gelezen dat ook de zaaksofficieren vervangen moesten worden. Zij waren al werkzaam bij een ander parket dan de verdachte en werkten voor deze zaak onder gezag van de Haagse parketleiding.’

Hoogste baas

De hoogste baas van het OM, Gerrit van de Burg, kreeg in april van dit jaar nog een rapport aangeboden naar aanleiding van integriteitsschendingen binnen het OM. Hij zei toen: ‘Het OM neemt anderen de maat, maar neemt het zelf niet zo nauw.’

Maar waar ging de zaak van Vincent L. ook alweer over?

Het onderzoek naar een groep mannen die onafhankelijk van elkaar tegen betaling ontucht zouden hebben gepleegd met een 16-jarige jongen uit Amstelveen werd in 2017 gestart. Naast Vincent L. kwamen 10 andere mannen op de radar. Het onderzoek werd begonnen nadat de ouders van de minderjarige jongen in januari 2017 aangifte hadden gedaan nadat ze berichten in de telefoon van hun zoon hadden aangetroffen.

Het onderzoek naar de ontucht tegen betaling heeft geruime tijd geduurd. De woningen van alle verdachten zijn doorzocht waarbij telefoons en digitale gegevensdragers in beslag zijn genomen. Gedurende het onderzoek zijn alle inbeslaggenomen gegevensdragers onderzocht. De 10 andere verdachten verschijnen wel voor de rechtbank Amsterdam.

Later moment

In maart van dit jaar schreef Crimesite nog over de strafzaak tegen Vincent L.: ‘Bij de rechtbank Den Haag zal eerst een regiezitting komen, op een later moment wordt de zaak ook daar inhoudelijk behandeld.’ Dat laatste lijkt nu hoogst onzeker.

Vrijgelaten

Vincent L. is al langer op vrije voeten. Hij werd binnen 3 maanden hangende het onderzoek vrijgelaten.