Officier veroorzaakt mega-verlies OM

Voor de rechtbank in Groningen is donderdag het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaard in een zeer grote strafzaak omdat een officier van justitie een politieman zou hebben geïnstrueerd in een getuigenverhoor. In de zaak stonden zes verdachten terecht op verdenking van grootschalige fraude met antibiotica in de pluimvee-sector.

Beïnvloed

In deze zaak bleek dat de zaaksofficier het hoofd van de Criminele Inlichtingen Eenheid had beïnvloed en geïnstrueerd voor en tijdens zijn getuigenverhoor. Dat stelde de rechtbank ook vast en daarom werden op 27 januari de informanten in de zaak toegewezen als getuige.

Grove fout

Doorgaans worden geheime informanten van de CIE afgeschermd maar de rechtbank stelde dat de gemaakte grove fout alleen zou kunnen worden rechtgezet door de informanten zelf te laten ondervragen bij de rechter-commissaris. Alleen op deze manier kon worden bekeken hoe betrouwbaar de uiteindelijke verklaring van de politieman was geweest.

Criminele circuit

Tot donderdag weigerde het OM om die getuigen aan te leveren. Ze vroegen de rechtbank om de beslissing tot het horen van de informanten te herroepen omdat het OM vreesde dat er represailles vanuit het criminele circuit te wachten konden staan. De rechtbank gaf aan dat verzoek geen gevolg. En op grond van de weigering de informanten als getuigen te horen werd het OM niet ontvankelijk verklaard.

Miljoenen

Het onderzoek liep sinds 2010 en zou naar verluid miljoenen hebben gekost. In deze zaak is ook al aangifte gedaan tegen de betreffende officier van justitie, maar die zaak werd geseponeerd. Binnenkort begint een artikel 12 procedure bij het gerechtshof die bedoeld is om toch vervolging af te dwingen.

Gevaar

De zaak kwam aan het rollen na tips van informanten uit de pluimveesector en draaide om de vondst van 3,5 ton illegale antibiotica na een inval bij zes pluimveehouderijen en zes woningen in Groningen en Overijssel in 2011 waar zes mannen werden opgepakt. Gebruik van illegale antibiotica bij pluimvee kan groot gevaar opleveren voor de volksgezondheid. Het onderzoek hiernaar zou miljoenen hebben gekost.

Justitie gaat in hoger beroep.