OJ Simpson voorwaardelijk vrij

In de Amerikaanse staat Nevada is de voormalig football-speler en acteur O.J. Simpson (70) zondag na negen jaar gevangenis vervroegd vrijgelaten. Dat melden Amerikaanse media. Simpson zat in de gevangenis van Lovelock vast voor betrokkenheid bij een gewapende overval.

Goed gedrag

Hij mag naar buiten vanwege goed gedrag. Simpson blijft nog wel vijf jaar onder toezicht van zijn parole officer (de Reclassering). Indien hij zich goed gedraagt kan die periode nog worden ingekort. Hij werd even na middernacht lokale tijd in vrijheid gesteld.

Simpson stond halverwege de jaren negentig terecht in een door publiek en media massaal gevolgd proces voor moord op zijn ex-vrouw Nicole Brown en een vriend van haar. Zij werden in juni 1994 dood aangetroffen. De jury sprak hem vrij. In een civiele procedure werd hij wel aansprakelijk gesteld en veroordeeld tot het betalen van 33,5 miljoen dollar aan nabestaanden.

Overval

Simpson kreeg voor de overval in 2008 een gevangenisstraf van 33 jaar. In 2007 bracht hij vijf mannen naar een hotelkamer in Las Vegas met de bedoeling sportprijzen, foto’s en andere artikelen die van hem zouden zijn gestolen terug te halen. Hij zegt dat hij niet wist dat twee van die mannen gewapend waren. Hij kende die mannen overigens nauwelijks. Arrestatie volgde en de rechter oordeelde later dat er sprake was betrokkenheid bij een gewapende overval en van tien andere strafbare feiten.

Later bleek dat de meeste artikelen inderdaad aan Simpson toebehoorden.

Simpson zegt in Florida in de buurt van zijn kinderen te willen gaan wonen.