Okkie geeft tips tegen inbraak (VIDEO)

Hij zit vast vanwege een achterstallige schadevergoeding aan het Van Gogh Museum, maar zelfs vanuit de bajes weet Okkie Durham nog de publiciteit te halen. Niet alleen in de jaaroverzichten van NRC, de Volkskrant en het Parool duikt de beruchte Van Gogh-rover op, bij De Telegraaf geeft Okkie ironisch genoeg tips om inbraak te voorkomen.

Door Vincent Verweij

Durham, die veroordeeld werd vanwege de roof in 2002 van twee schilderijen uit het Van Gogh Museum, zit op dit moment gedetineerd in Alphen aan de Rijn, omdat hij nog bijna 350.000 euro schadevergoeding schuldig is aan het museum. Omdat hij de overeengekomen betalingsregeling niet na kwam, besloot Justitie de vervangende hechtenis ten uitvoer te leggen.

Lijstjes

De geruchtmakende roof, die eerder dit jaar onderwerp was van een documentaire, komt in de media weer uitgebreid aan bod, nu de eindejaarslijstjes worden gemaakt door de kranten.  Zo figureerde Okkie deze week in de top-40 van ‘mediapersoonlijkheden’ die de Volkskrant samenstelde (afbeelding rechts). Volgens de krant wist Durham de ‘heilige drie-eenheid van de televisie te scoren’.

NRC presenteerde deze week een nieuwsquiz met vragen over het voorbije jaar. Ook daarin aandacht voor Okkie (afbeelding beneden).

Het Parool selecteerde de meest opvallende mediamomenten van 2017. Volgens de kunstredactie was het drievoudige optreden van Durham goed voor een derde plek in het lijstje.

Inbraken

Bij De Telegraaf tenslotte verscheen Okkie deze week in een video over ‘de gevaarlijkste buurten van Nederland’. In Gouda, de gemeente met de meeste woninginbraken van ons land, vertelt Durham waar de zwakke plekken zitten, waar inbrekers misbruik van kunnen maken. Zelf zegt Durham zo’n 5000 inbraken te hebben gepleegd in zijn leven.

https://www.youtube.com/watch?v=ToIK4xfnn00

De hele video is hier te zien bij Telegraaf Vandaag.

Boek

De reportage in Gouda werd gemaakt (voordat Okkie werd opgepakt) door Wilson Boldewijn, die werkt aan een biografie over de Van Gogh-rover. Het boek zal in het voorjaar verschijnen bij uitgeverij Just Publishers. Titel: “Meesterdief – De bizarre belevenissen van Van Gogh-rover Okkie Durham”. Volgens Boldewijn zal het boek geen vertraging oplopen door de detentie van Durham.