Aalbersberg, Olierook en Imaç

Was dat het nu? Was de Turkse infilitratiezaak Benoit, die onlangs vernietigend door de Rotterdamse rechtbank niet ontvankelijk werd verklaard, het eind van het gesol met verboden criminele burgerinfiltranten door de Nederlandse politie? De 325 kilo heroïne die vrijdagmorgen werd gevangen geeft opnieuw te denken: er zit een luchtje aan. De criminele organisatie komt niet in beeld, alleen de heroïne en één enkele verdachte wordt gepakt. Een klokkenluidende politie-tolk sprak onlangs in Nieuwsuur van ‘meerdere zaken’ waar het niet goed zat.

Door Wim van de Pol

De vraag is: welke onderzoeken dan? Er is een reeks Turkse onderzoeken (lees ingeslagnames) in Nederland die als kralen aan een ketting voortkomen uit eenzelfde Turks onderzoek, met misschien weer dezelfde criminele infiltrant die er in Turkije rijker van is geworden.

Oud-commissaris John Olierook uit Amsterdam draaide ook onderzoeken met zijn Unit 7 en later bij de Nationale Recherche waar vele kilo’s bruin in beslag werden genomen. Hij zou het moeten weten. Hij kon erover vertellen in april 2009 toen hij in een Turks onderzoek als getuige moest verklaren.

Maar hij hield zich op de vlakte. De vraag is natuurlijk of hij zichzelf zou moeten lastigvallen met vergelijkbare verhalen uit zijn eigen wetenschap.

Hij wilde in 2009 wel zeggen dat in 1999 het IRT Noord- en Oost-Nederland met zekerheid een criminele burgerinfiltrant had ingezet. Daar was toen de Rijksrecherche nog voor ingezet en het leidde tot een ruzie tussen ‘Amsterdam’ (lees Olierook, Teeven, Vrakking) en ‘Zwolle’ (lees Aalbersberg). Maar er was niks mee gebeurd.

Pieter-Jaap Aalbersberg is inmiddels, opvallend genoeg, hoofdcommissaris in Amsterdam.

Olierook zei als getuige dat hij tegen de Rijksrecherche indertijd had gezegd dat deze ‘informant’ geen ‘kruimelaar’ was. Maar de Rijksrecherche bracht er uiteindelijk een sussend rapport over uit, onder het motto: geen ruzie maken jongens.

Onze informant dook op als verdachte in een door Olierook geleid Amsterdams onderzoek naar heroïnehandel van een boef genaamd Lala. De informant werkte weer in een onderzoek van het IRT-NON uit Zwolle waar onder meer Pieter-Jaap Aalbersberg als chef bij betrokken was. De informant deed heroïne-zaken met een Iraniër – die later nog eens – had de DEA een paar jaar geleden uitgevonden – voor Al Qaida zou gaan werken. Geen kruimelaar inderdaad, de informant stootte het bruin deels weer door naar de IRA.

Boef Lala kwam in de cel maar Olierook zelf had ook een soort informant – laten we hem geen criminele burgerinfiltrant noemen – en die ging niet de cel in. Deze informant was voetbalmecaenas Nedim Imaç – van Türkiyemspor – die in het Amsterdamse onderzoek voorkwam naast Dino Soerel, die weer cocaïne aan Imaç zou leveren in ruil voor bruin. Allemaal volgens de politiedossiers dan.

Waar gebeurd: de informant overhandigt eind 1998 in Amsterdam-West een paar pakken bruin aan Imaç, hetgeen wordt gezien door het observatieteam van Olierook. Imaç legt het in zijn achterbak en rijdt er rustig mee weg. Wel te verstaan: hij rijdt het onderzoek uit, nooit meer gezien. Ook niet in het dossier. Imaç duikt pas weer op in zijn eigen moorddossier in februari 2007 (dat de Amsterdamse recherche weer doorschuift naar het voormalige IRT-Noord en Oost-Nederland, onder het motto: daar weten ze meer van Turken).

De informant krijgt het OT achter zich aan en wordt twee dagen later op de Karel Doormanstraat in Rotterdam opgeveegd door het arrestatieteam in opdracht van Olierook. Hij moet terechtstaan voor heroïnehandel. In de cel krijgt hij – zo herinnert hij zich vandaag nog levendig – bezoek van officieren van justitie met de vraag of hij niet in een getuigenbeschermingsprogramma wil intreden. Dat heeft hij geweigerd. In zijn rechtszaak is het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaard: de criminele burgerinfiltrant kwam vrij.

De tolk heeft inmiddels aangifte gedaan tegen een aantal oud-collega’s bij de politie, als dat leidt tot onderzoek komen misschien de andere zaken waar het niet goed me zat naar boven. 

De AIVD en de Turkse infiltratiezaak 

Infiltratiezaak: OM in hoger beroep 

Hoofdofficier en minister logen

Meer over Imaç hier: Heroïnehandelaar werd politie-informant.