Olifant Teeven in de porseleinkast

De papieren Nieuwe Revu portretteert Fred Teeven, staatssecretaris van Justitie, oud-officier van justitie. Een heel aantal Teeven-deskundigen is het over hem eens: hij mag graag als een olifant door de porseleinkast gaan. Waar Teeven aan het werk gaat vliegen de spaanders je om de oren. Het imago van crimefighter heeft hij publicitair zorgvuldig weten te cultiveren, vanaf het moment dat hij schijnwerpers op zich kreeg in de zaak tegen Johan V. alias De Hakkelaar. Ook als Tweede Kamer-lid wist hij feilloos met scherpe kritiek en lepe luchtballonnetjes De Telegraaf te halen. En nu ook nog op het pluche, zij het als staatssecretaris, vooral van Bajeszaken.

Jammer voor Teeven want als crimefightende officier van justitie zou hij natuurlijk het liefst keihard de opsporing aansturen. Hij ziet zichzelf misschien nog het liefste als James Bond. Aldus Revu.

Teeven is een HAVO-klant na zijn eerste dagen als rechercheur bij de Belastingdienst bij de Douanerecherche al snel ontdekte hoe de hazen lopen. Echte boeven doen het in het groot, of ze nou miljoenen sigaretten door Europa stoten of grote pakketten drugs via de havens binnenhalen. En zo ging hij in het groot denken: grote boeven pak je met boeven.

Fred vond de kroongetuige uit.

Eerst de Jordanese garagehouder Ad K. daarna de internationale hasjmakelaar Abbas, die waarschijnlijk een grotere boef was dan het uiteindelijke doelwit Johan V.

Dus eigenlijk: zonder Fred Teeven had het grote publiek misschien kroongetuige Peter la S. nooit leren kennen.

Ambitie zit in zijn naam gebakken. Hij studeerde strafrecht in zijn vrije tijd. De bureaucratie zat hem eigenlijk te strak, daarom ging hij ook twee keer naar de Tweede Kamer, om en passant ook nog het onderzoek tegen Willem Holleeder te regisseren.

Hij mag dan stevig door porseleinkasten rammen en af en toe op het randje lopen, hij is daarop niet afgerekend.

Kennelijk heeft hij toch geen al te grote vijanden gemaakt en de grenzen nooit te erg overschreden, want schandalen zijn nog uitgebleven.

Voor we het weten is Fred minister.

Lees de papieren Revu.