OM: 110 miljoen euro witgewassen

In een onderzoek van het landelijk parket heeft de politie maandag de broers Michel G. en Maurice G. uit Geldrop, en twee medeverdachten aangehouden. De broers staan in de Quote Top 100 van jonge miljonairs. Het Openbaar Ministerie denkt dat ze op grote schaal geld hebben witgewassen. Dat zouden winsten zijn uit illegale online gokspellen op de Nederlandse markt en wiethandel. Het onderzoek richt zich op een geldstroom van 110 miljoen euro. 

Mei

In mei is al beslag gelegd op 80 woningen en bedrijfspanden in Nederland, België, Spanje en Duitsland. Ook werd beslag gelegd op de inboedel van de woningen van de verdachten en op meer dan 100 bankrekeningen. Afgelopen maanden heeft de recherche onderzoek gedaan naar een ingewikkelde structuur van binnen- en buitenlandse bedrijven.

Rechtshulp

Door het Openbaar Ministerie zijn verzoeken om rechtshulp gedaan aan Spanje, Cyprus, België, Panama, Costa Rica, Malta, Zweden, Duitsland, Zwitserland, Groot-Brittannië en Alderney. Ook worden strafrechtelijk financiële onderzoeken uitgevoerd naar een kleine 20 rechtspersonen waaraan de verdachten verbonden zijn.

Startkapitaal

De hoofdverdachte, de 33-jarige Michel G. verdiende volgens het Openbaar Ministerie zijn startkapitaal met de handel in soft drugs, dat werd geïnvesteerd in vastgoed en illegale gokactiviteiten. Hij is met zijn 35-jarige broer uit Terneuzen zijn aandeelhouder van verschillende Nederlandse bedrijven, waarin tientallen kapitale onroerende zaken zijn ingebracht. De waarde van onroerend goed van de broers in Spanje is meer dan 10 miljoen euro.

Gokspellen

De broers en de 35-jarige medeverdachte uit Best zijn vermoedelijk direct betrokken bij illegale online gokspellen, zoals Teletick. De vierde verdachte is een 60-jarige Nederlander, directeur van een administratiekantoor en woonachtig in Turnhout. Hij is financieel adviseur van de drie andere verdachten.

Kansspelautoriteit

De afgelopen maanden heeft de politie in samenwerking met de Kansspelautoriteit (Ksa) onderzoek gedaan, onder meer naar grote hoeveelheden in beslag genomen administratie. Het digitaal beslag alleen bevat miljoenen e-mails en afbeeldingen en honderdduizenden pdf-, word- en excel bestanden. Het gaat in totaal om 25 terabyte.

Onderzoek langzaam

Enkele honderden in beslag genomen documenten, die bij de financieel adviseur zijn aangetroffen, vallen mogelijk onder het verschoningsrecht van advocaten en notarissen. Het gaat om afrekeningen van notarissen, notariële aktes van onder meer de levering van aandelen en onroerend goed Elk document afzonderlijk moet door de rechter-commissaris worden beoordeeld en besproken met de desbetreffende advocaat en de deken of notaris en ringvoorzitter. Het onderzoek naar deze documenten verloopt om die reden langzaam.

30 tot 50 miljoen

Vrijdag zijn de verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Bosch en voor twee weken in bewaring gesteld. Zij worden verdacht van deelneming aan een criminele organisatie, witwassen, valsheid in geschrift en overtreding van de Wet op de kansspelen. Het criminele financieel voordeel voor de verdachten schat het landelijk parket op 30 tot 50 miljoen euro.