OM: 16-jarige pleegde gewapende overvallen

Een 16-jarige jongen pleegde dit voorjaar volgens het Openbaar Ministerie verschillende gewapende overvallen in en rondom Amsterdam. De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag tijdens een pro forma-zitting zijn voorlopige hechtenis verlengd.

Vier overvallen

Ook de hechtenis van zijn medeverdachte, een 18-jarige jongen, is verlengd. De vier gewapende overvallen vonden in en rond Amsterdam plaats in de maanden april en mei dit jaar. Op 1 april was er een overval op een woning in Diemen. Op 9 mei op een winkel in tweedehands artikelen in Amsterdam-Osdorp. Op 22 mei op een apotheek in Amstelveen. Op 27 mei op een drankenwinkel  in Weesp. En op 29 mei op een supermarkt in Amsterdam-Oost.

Nog vier verdachten

Behalve de 16-jarige jongen die voor de rechter stond, werden er in de maanden mei, juni en juli nog vier verdachten aangehouden in de leeftijd van 17 tot 21 jaar. Bij doorzoekingen in de woningen werden diverse vuurwapens in beslag genomen. De aangehouden personen worden verdacht van betrokkenheid bij een of meer van de genoemde overvallen en van wapenbezit. De 17-jarige jongen wordt er bovendien van verdacht samen met de 16-jarige jongen de woning in Diemen te hebben overvallen.

Behalve de 16-jarige jongen zitten ook twee jongens van 17 en 18 jaar nog in voorlopige hechtenis. De 18-jarige verdachte staat 12 september tijdens een pro forma zitting voor de rechter. De 19-jarige jongen staat gesignaleerd.