OM wil advocaat weg hebben

Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden wil dat advocate Alie Westerhuis die de verdachte van moord op Murkje de Vries uit Kootstertille (foto) bijstaat van de zaak wordt gehaald, aldus de Leeuwarder Courant. Advocaat-generaal Marina Weel, die de zaak in hoger beroep behandelt, zei dat tijdens een regiezitting.

Het Openbaar Ministerie zal de president van het gerechtshof verzoeken de toevoeging van Westerhuis in te trekken en een andere advocaat te benoemen. Een dergelijke stap is een zeldzaamheid en wijst op hoogoplopende spanningen tussen de advocaat-generaal en de advocate.

De advocaat-generaal zegt dat Westerhuis een loopje met de feiten neemt. Ook noemt ze de pro-deo-raadsvrouw te licht voor haar functie, en haar optreden zou zelfs ‘laakbaar’ en ‘klachtwaardig’ zijn. Westerhuis zou onder meer schriftelijke informatie hebben vervalst.

Op 2 februari 2008 draaide een 44-jarige man volledig door. Hij schoot de vriend van zijn ex-vrouw door het hoofd, schoot zijn ex neer en reed daarna naar de ex-vrouw van de man die hij net had neergeschoten. Murkje de Vries lag net te slapen en probeerde nog te vluchten via het dakraam, maar raakte door twee kogels dodelijk gewoond en stierf in de dakgoot.

De ex-man van Murkje is levenslang invalide, zijn 8-jarig zoontje was getuige.

De verdachte kreeg van de rechtbank 24 jaar cel opgelegd. De man weet zijn razernij aan het gebruik van het medicijn paroxetine, dat tegen depressie en angst wordt voorgeschreven.

Het gerechtshof hield de zaak in december 2010 aan voor nader onderzoek naar de werking van het medicijn. De verdachte kreeg paroxetine en placebo’s toegediend om te onderzoeken of er een agressieve werking van het medicijn uitging. Drie van de vier keer gaf de verdachte aan dat hij ‘vijandige gevoelens’ kreeg.

De advocaat-generaal gelooft niet dat de man handelde onder invloed van paroxetine. Volgens haar is ook niet gebleken dat de man die fatale avond medicijnen had genomen. Bovendien vindt de AG dat omdat de man die avond ook alcohol had gedronken de proef van weinig waarde is.