OM: 47,5 jaar celstraf in grote apaan-zaak

Tegen veertien verdachten heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag in totaal 47,5 jaar celstraf geëist omdat zij betrokken zouden zijn bij de productie van apaan, een grondstof voor amfetamine. Een 45-jarige man uit Waalre is volgens het OM de hoofdverdachte in de zaak. Tegen hem werd de hoogste celstraf van 8 jaar geëist. ‘Een onverbeterlijke recidivist, die na het ontmantelen van drugslabs zo snel mogelijk nieuwe productieplaatsen opzet’, aldus het OM.

In drie laboratoria, zogenoemde omzettingslabs, in Weert, Gastel en Oisterwijk werd BMK gemaakt van apaan. BMK is de belangrijkste grondstof voor amfetamine. Dat bleek uit een onderzoek van de FIOD, dat begon met de ontdekking van een illegaal laboratorium in het buitengebied van Gastel. 

Volgens het OM is het gebruik van apaan voor de productie van amfetamine een nieuwe trend. Politie, FIOD, Douane en OM stuiten steeds vaker op de import van APAAN en op omzettingslaboratoria waar BMK wordt geproduceerd. De APAAN wordt niet alleen in Nederland maar ook elders in Europa steeds vaker in beslag genomen.

Bij enkele verdachten in deze zaak heeft de politie ook vuurwapens en munitie aangetroffen. De hoofdverdachte, een 45-jarige man uit Waalre, is volgens het OM de vermeende leider van de criminele organisatie.