OM: steeds meer voortvluchtigen gepakt

Volgens het Openbaar Minsterie in Zwolle worden steeds meer voortvluchtigen aangehouden door het Team Executie Strafvonnissen (TES) van de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland.  In de periode van mei tot en met augustus van dit jaar zijn 63 veroordeelde of voortvluchtige personen die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten opgespoord, in binnen- en buitenland. Het deel van de gevangenisstraf dat nog niet is uitgezeten van deze personen varieerde van 120 dagen tot 1723 dagen. Eeen woordvoerder van het Openbaar Minsterie in Zwolle zegt deze cijfers niet direct te kunnen vergelijken met eerdere cijfers ‘maar er zit zeker een groeiende tendens in’. Als oorzaak geeft ze aan dat de menskrachht van het TES is uitgebreid. 

Onder de mensen die de afgelopen zomer door het TES zijn aangehouden zijn een drugssmokkelaar (in augustus in Venezuela) die in 2003 was veroordeeld tot 12 jaar cel en een miljoenenfraudeur die in Hongarije werd gepakt. Deze man was in 2007 door het Hof in Den Bosch veroordeeld voor fraude met de aangifte omzetbelasting en kreeg drie jaar.

Het hoogste strafrestant was 1723 dagen, van een 47-jarige Duitser die op 15 juni 2010 in Spanje is aangehouden. Hij pleegde in 1994 een doodslag in Petten. In afwachting van het hoger beroep was hij op vrije voeten gesteld maar hij nam toen de benen.