OM: Afghaanse helers zetten miljoenen om

Deze week staan in Den Haag acht Afghaanse verdachten voor de rechter die op zeer grote schaal gestolen spullen zouden hebben geheeld. De politie kwam de bende op het spoor na voorgaande onderzoeken naar georganiseerde winkeldieven.

1,5 miljoen euro

Volgens De Telegraaf waren die de leveranciers van de Afghaanse helers. Alleen al de hoofdverdachte uit het onderzoek verdiende volgens het Openbaar Ministerie zeker 1,5 miljoen euro met de verkoop van in Nederland geheelde spullen, vooral cosmetica, verzorgingsproducten gereedschap en parfums. Goederen werden verkocht op (onder meer) de bazaar in Beverwijk. Het onderzoek heeft ongeveer anderhalf jaar gelopen.

Lage pakkans

Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat buitenlandse georganiseerd opererende winkeldieven uit Oost-Europa hun goederen vooral in Nederland afzetten en niet naar Oost-Europa vervoeren. Volgens de onderzoekers zien criminelen Nederland als een ‘naïef land’ met lage pakkans en dito straffen. Als ze worden gepakt nemen ze vaak de wijk nadat ze in afwachting van hun proces uit voorlopige hechtenis worden ontslagen.

Overigens kenmerkten de Afghaanse verdachten zich volgens De Telegraaf door toepassen van flink wat geweld. In maart 2016 was er een gewelddadige ontvoering in IJsselstein waarbij de eigenaar van een telefoonwinkel door mannen met bivakmutsen is mishandeld met een ijzeren pijp en een knuppel.