Politie: Albanezen dik in Amsterdamse cokehandel

De politie heeft dinsdag zeven verdachten gearresteerd in een groot onderzoek naar Albanezen die in cocaïne handelen. Er waren in veertien panden in Nederland invallen.

Italiaanse autoriteiten

Tijdens de invallen zijn drie vuurwapens, een handgranaat, tientallen kilo’s cocaïne, grote geld­bedragen en softdrugs gevonden. De invallen waren in panden in Amsterdam, Amstelveen, Zwanenburg, Velserbroek, Muiderberg en Rotterdam.

De acties zijn de voltooing vormen van een onderzoek van ruim anderhalf jaar, in samenwerking met Italiaanse autoriteiten. In het Amsterdamse onderzoek zijn ruim honderd Albanese criminelen in beeld gekomen.

Groothandel

Al langer is bekend dat in Amsterdam Albanezen actief zijn in de groothandel van cocaïne. De Amsterdamse recherche trof volgens Het Parool vooral kleinere partijen van dertig of veertig kilo maar het netwerk zou ook toevoerlijnen uit Zuid-Amerika (met name Ecuador) beheren.

De criminelen opereerden volgens de politie veel vanuit luxe woningen met inpandige garage, hetgeen de onopvallendheid vergrootte. In voertuigen zaten van professioneel aangebrachte geheime ruimtes verwerkt.

Dinsdag was er een doorzoeking van een bandenbedrijf aan de Amsteldijk in Amsterdam. Volgens Het Parool kwam de hoofdverdachte daar vaak, net als andere Amsterdamse criminelen.

Verblijfstatus

Ook in Engeland zouden Albanese criminelen een deel van de cocaïnemarkt in handen hebben. Daar zouden ze ook verweven zijn in de bovenwereld door onder meer investeringen in vastgoed.

Albanese criminelen trouwen geregeld met Roemeense prostituees om in West-Europa een verblijfstatus te verkrijgen. Albanië is geen lid van de Europese Unie. Eerder brachten politie en justitie naar buiten te pleiten voor herinvoeren van een visumplicht voor Albanezen.