‘OM Amsterdam adviseert visumplicht Albanezen’

Groei van Albanese criminaliteit in de hoofdstad is zo zorgelijk dat justitie en politie in Amsterdam het kabinet adviseren opnieuw een visumplicht voor Albanezen in te voeren. Vanuit de politie is een notitie, die begin deze maand is gedateerd, over dit probleem naar de De Telegraaf gelekt.

Leiders

Een visumplicht kan voor meer ‘grip’ zorgen op criminelen die ongezien Nederland binnen willen komen, stelt officier van justitie Jeroen van Berkel in die krant. Volgens de krant hebben veel Albanese criminelen zich opgewerkt van loopjongens in de georganiseerde misdaad tot leiders van drugslijnen.

Penetratie

Aard en omvang van de problematiek neemt snel ernstiger vormen aan, schrijft de recherche. Bij het meldpunt voor ongebruikelijke financiële transacties zijn veel verdachte overboekingen geclassificeerd als ’staatsgeheim’. Wat daarmee precies wordt bedoeld valt in De Telegraaf niet te lezen. De notitie is volgens de krant overigens nog niet aangeboden aan het ministerie van Justitie.

In 2016 verdubbelde het aantal Albanese verdachten in vergelijking met 2015. Een van de problemen die de politie in zowel Amsterdam als Rotterdam signaleert is de penetratie van Albanese criminelen in de horeca, het bedrijfsleven en de vastgoedwereld. De politie schat dat er zes keer zoveel Albanezen in Nederland verblijven dan officieel staan geregistreerd.

Meer over Albanese criminaliteit:

OM: mensensmokkel via vliegveld Teuge

Groot Belgisch-Nederlands cocaïneonderzoek

Straffen tot 3,5 jaar voor drugshandelende Albanezen

Vrijspraak in moordzaak Albanese broers

‘Albanese criminelen toenemend probleem’