OM: Amsterdammer betrokken bij twee drugslabs

Een 59-jarige Amsterdammer en een 54-jarige man uit Westerkwartier worden verdacht van betrokkenheid bij het maken van onder meer crystal meth in twee drugslabs, aldus het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland. Bij een inval in een pand aan de Munnekeweg in Lucaswolde (gemeente Westerkwartier) is op 27 oktober een drugslab aangetroffen en zijn vier verdachten aangehouden.

(beeld uit archief)

Lucaswolde

De verdachten zijn mannen uit Amsterdam, Almere en de gemeente Westerkwartier. Uit onderzoek is volgens het Openbaar Ministerie gebleken dat twee van de verdachten (de 47-jarige man uit Amsterdam en de 64-jarige man uit Almere) ook betrokken zouden zijn bij een drugslab in Wanswert.

4 miljoen

In dat Friese gehucht ontdekte de politie in februari van dit jaar in een afgelegen boerderij een zeer groot drugslab waar methamphetamine (crystal meth) werd gemaakt. Daarnaast werd er nog een lab in aanbouw ontdekt. Ook werd er een voorraad crystal meth met een straatwaarde van rond de 4 miljoen euro gepakt. Er werden toen geen aanhoudingen verricht.

De raadkamer van de rechtbank in Leeuwarden heeft woensdag besloten alle vier de verdachten voor 90 dagen langer in voorarrest te houden. De 59-jarige Amsterdammer en de 54-jarige man uit Westerkwartier worden verdacht van het medeplegen van vervaardigen van drugs. De andere twee verdachten worden naast medeplegen van het vervaardigen van crystal meth in Lucaswolde en Wanswert ook verdacht van voorbereidingshandelingen voor het vervaardigen hiervan aangezien in Wanswert een werkend lab en een lab in aanbouw is aangetroffen.