OM: appjes bewijzen medeplegen handgranaataanslagen

Twee handgranaten ontploften op 17 mei 2018 in de binnenstad van Delft, voor de deuren van coffeeshops in de Breestraat en de Peperstraat. Het Openbaar Ministerie eiste donderdag voor de rechtbank in Den Haag 12 en 8 jaar cel tegen Michael B. en Dean P. voor de aanslagen en voor het bezit van granaten en vuurwapens.

Skeletmasker

Op camerabeelden – die zijn uitgezonden bij Opsporing Verzocht en Team West – is te zien dat de daders twee mannen op een scooter zijn. Ze stopten op de hoek van de Peperstraat, precies onder een bewakingscamera. De bijrijder pakte de handgranaat uit een tas en stopte die in zijn zak. Hij liep de Peperstraat in terwijl de bestuurder bleef wachten. Kort daarna is een flits te zien omdat er een handgranaat is ontploft. Binnen de coffeeshop een camera op de glazen voordeur gericht. Op die beelden is te zien hoe een persoon met een skeletmasker komt aanlopen, de granaat op de deurklink legt en dan wegrent. De granaat valt rolt een stukje de straat op en ontploft dan.

Dna op de granaat

In de Peperstraat kwam net een toerist aanlopen. Op een afstand van 20 tot 30 meter raakte hij door de granaat gewond aan zijn gezicht. Uit de granaten sprongen talloze metalen kogeltjes die inslagen hebben veroorzaakt in de gevels op de begane grond, in de gevels van bovenliggende woonhuizen en tot op tientallen meters vanaf de coffeeshops.

Op pinnen en beugels van de granaten werd dna gevonden van de 42-jarige Michael B.. Op 12 juni werd B. aangehouden bij een controle in Noordwijk. Bij hem in de auto zat toen een 24-jarige Delftenaar Dean P.. Ook lagen in de auto vuurwapens en een handgranaat. In de kofferbak lag een tas die overeenkomt met de tas die door de daders op de scooter werd meegevoerd. En in de tas vond de politie onder meer een masker dat lijkt op het masker dat op de beelden wordt gedragen. Schoenen van P. man lijken op die van de bestuurder van de scooter.

App-verkeer

Uit appverkeer blijkt dat B. een goede twaalf uur voor de aanslag laat weten dat hij P ‘nodig heeft’. Kort na de aanslag stuurt de 24-jarige volgens de officier van justitie verdachte berichtjes waaruit blijkt dat hij op dat moment met B. samen is en dat ze kennelijk net iets hebben gedaan waarvan hij nog niet kan slapen.

Volgens het Openbaar Ministerie is – alles in samenhang bezien – de conclusie dat B. en P. samen de aanslag hebben gepleegd.

De twee mannen ontkennen. B. kwam pas met een verklaring nadat het dossier klaar was. Ondanks uitgebreid onderzoek is het volgens justitie niet gelukt om het motief en de opdrachtgever voor de incidenten te achterhalen.

De officier gaat uit van medeplegen voor de twee maar de eis tegen B. is hoger omdat hij al een fors strafblad en voor meer feiten, zoals wapenbezit en verduistering van een auto, terecht staat. Dean P. is anders dan B. op dit moment op vrije voeten. Michael B. werd eerder veroordeeld voor de Ierse badkuipmoord.

De rechtbank doet op 25 oktober uitspraak.