OM beïnvloedde getuige in vastgoedzaak

Twee officieren van justitie hebben de getuigenverklaring van een politieverklaring beïnvloed. Het gaat om de zaak tegen Limburgse huisjesmelker Joep J., tegen wie een vastgoedfraudezaak loopt. De zaak staat bol van de schandalen: justitie zou verklaringen van kroongetuige Pascal H. hebben gebruikt, terwijl dat eerder door de rechter verboden was.

De officieren van justitie zouden bij de verklaring van de politieman hebben meegekeken terwijl de getuige de verklaring ondertekende. Ook zouden zij hebben geholpen om het verhaal af te stemmen op informatie uit het strafdossier.

Dat meldt het ANP op basis van een brief die de rechter-commissaris heeft gestuurd aan de hoofdofficier van justitie in Maastricht. Het persbureau heeft de brief in handen gekregen. Er zou om 'gepaste aandacht' voor de 'verbijsterende gebeurtenis' worden gevraagd.

Kroongetuige

De politieman, die werkt voor de Criminele Inlichtingen Eenheid, werd op 4 september gehoord over de verklaringen van kroongetuige Pascal H. Die zou verklaringen hebben afgelegd over huisjesmelker Joep J., maar H. kreeg ruzie met justitie en heeft bij de rechter afgedwongen dat deze verklaringen niet gebruikt mochten worden in de zaak tegen J. tot er een deal zou zijn.

Naar verloop van tijd kwamen er aanwijzingen dat de verklaringen van H. toch door justitie zijn gebruikt in de zaak tegen J. De advocaten van de verdachten dwongen daarom af dat de verklaringen aan het dossier toegevoegd moeten worden, om duidelijkheid te scheppen.

De rechtbank ging later toch akkoord met het verhoren van betrokkenen, omdat het justitie verboden was om de verklaringen openbaar te maken.

Aanvulling op verklaring

De politieman werd gehoord over de totstandkoming van deze verklaringen, die volgens justitie helemaal niet over J. gaan. Na het verhoor werd de politieman naar een kamertje gebracht, waar de officier van de Criminele Inlichtingen Eenheid en een rechercheofficier waren.

Volgens de rechter-commissaris heeft de politieman een aanvulling op zijn verklaring gegeven, nadat hij met de twee officieren had gesproken over zijn verklaring.

'Effectieve verdediging onmogelijk'

Tegen Joep J. werd in december 2,5 jaar cel geëist, omdat hij zich bezig zou hebben gehouden met vastgoedfraude, belastingfraude, witwassen, oplichting en het faciliteren van wietkwekerijen.

De advocaten van de verdachten gaan er echter vanuit dat er geen straf wordt opgelegd, omdat er geen effectieve verdediging mogelijk is. Justitie heeft de verklaringen van Pascal H. nog altijd niet aan het dossier gevoegd, omdat dat wordt verboden door de eerdere uitspraak in het geding van H. tegen het OM.

Lees ook:

Mislukte deal kroongetuige breekt justitie op

Pascal H. eist dwangsom om kluisverklaringen

Verklaringen Pascal H. moeten uit de kluis

RC mag kluisverklaringen ook niet zien

Kluisverklaringen mogen toch geheim blijven