OM: ‘berechting van drugsverdachten te langzaam’

Door de intensieve aanpak van drugscriminaliteit in het zuiden van ons land kan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) de aanvragen voor analyse van de monsters van drugs niet meer soepel verwerken, aldus het Openbaar Ministerie.

Vertraagd

Vele monsters liggen bij het NFI te wachten en rechtszaken worden daardoor vertraagd. Volgens de krant overweegt justitie om buitenlandse laboratoria in te schakelen. Volgens hoofdofficier van justitie in Maastricht Roger Bos is het technisch bewijs in drugszaken belangrijk omdat verdachten en getuigen doorgaans zwijgen.

Ondermijningsteam

Bos voerde donderdag het woord op een persconferentie in Tilburg van een speciaal ’ondermijningsteam’ van 125 agenten. Dat team houdt voortdurend acties tegen producenten van softdrugs en synthetische drugs in het zuiden des lands. Het team pakte tot en met april dit jaar 149 mensen op, nam 199.000 pillen in beslag en deed 173 invallen.

Veel getuigen

Het Openbaar Ministerie vindt de berechting van al die verdachten die worden opgepakt te langzaam gaat en wil een snellere berechting van drugsverdachten mogelijk maken, aldus Bos. Maar hoe het Openbaar Ministerie dat denkt te gaan doen zei hij er niet bij. De hoofdofficier legde nog wel de schuld van vertraging van rechtszaken bij advocaten. Hij vindt dat advocaten erg veel getuigen oproepen.