OM: ‘beveiligingsondernemer kocht politiecommissaris om’

Een 53-jarige ondernemer uit Leimuiden staat voor de rechtbank in Zwolle terecht voor het omkopen van een toenmalige politiecommissaris uit Eindhoven en voor valsheid in geschrifte, aldus het Algemeen Dagblad. Otto V. betaalde bezoekjes aan het autocircuit in het Belgische Lommel, reizen naar een Frans landgoed en naar Canada, en bood hem aandelen in zijn bedrijf aan.

Peter van den E. was politiecommissaris in Eindhoven die jarenlang in Oost-Brabant gemeenten en bedrijven adviseerde over beveiliging op bedrijfsterreinen. Het Openbaar Ministerie stelt dat Van den E. naar voren schoof bij zijn contacen. Van den E. was volgens het Openbaar Ministerie door de giften van V. ‘niet meer objectief bij het nemen van beslissingen in relatie tot V. en zijn bedrijven.

Tussen 2003 en 2013 was de toenmalig commissaris in Eindhoven directeur van het project Crimineel, een samenwerking tussen de overheid en private ondernemingen. V. was medebestuurslid. De aanklacht tegen Van den E. is ambtelijke corruptie witwassen. De omkoping begon volgens de officier in januari 2010 en heeft zo’n zes jaar, tot half april 2016 geduurd. Van den E. werd in mei 2016 met behoud van salaris geschorst en begin dit jaar ontslagen.

In het Eindhovens Dagblad heeft raadsman Marijn Zuketto namens zijn cliënt Van den E. ‘alle aantijgingen’ ontkend. De advocaat van V. heeft nbog niet inhoudelijk gereageerd.