OM biedt excuses aan

Het komt niet vaak voor. Maar af en toe wel: het Openbaar Ministerie heeft excuses aangeboden aan drie leden van een gezin in Oost-Souborg die in oktober 2011 werden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de ontploffing van een caisson in Ritthem. De drie zijn volgens het OM ten onrechte als verdachte aangemerkt en vastgezet.

Op 23 september 2011 kwam op het strand van Ritthem een caisson tot ontploffing. Het was door middel van explosieven opgeblazen. De politie heeft op 6 oktober 2011 in opdracht van de officier van justitie een 20-jarige man uit Oost-Souburg en zijn beide ouders aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij deze ontploffing. De man heeft zeven weken vastgezeten, de ouders één week. De man en zijn ouders hebben steeds ontkend bij de ontploffing betrokken te zijn geweest.

De politie zat dus op het verkeerde spoor.

Op 24 januari 2012 leidde verder onderzoek tot de aanhouding van twee nieuwe verdachten en doorzoekingen in woningen in Zoutelande, Hilversum, Diemen en Hoenderloo. Op 7 februari heeft de rechtbank te Middelburg de gevangenhouding van deze twee nieuwe verdachten bevolen voor de duur van negentig dagen.

Het OM schrijft dat er ten tijde van de aanhouding van de drie voldoende verdenking was en voldoende ernstige bezwaren om hen vast te houden.

Maar: ‘achteraf en met de kennis van nu moet worden vastgesteld dat zij in oktober ten onrechte als verdachten zijn aangemerkt en aangehouden. Het OM realiseert zich ten volle dat het gezin daardoor ten onrechte in een kwaad daglicht is gesteld.’

Vandaag heeft een functionaris van het OM in een persoonlijk gesprek met de man en zijn ouders de gang van zaken uitgelegd en daarvoor verontschuldigingen aangeboden.

Aan hen is zelfs toegezegd dat met hen een regeling zal worden getroffen voor de vergoeding van de schade die zij hierdoor hebben geleden. Het komt geregeld voor dat verdachten enige tijd worden aangehouden en vastgezet terwijl er nadien vast komt te staan dat dit onrechte was. In de meeste gevallen gaat het om “verdachten” uit het criminele milieu, deze mensen wordt nooit schadevergoeding aangeboden. Ook komt het voor dat mensen jarenlang moeten procederen om een schadevergoeding te krijgen. 

Nieuwe verdachten ontploffingszaak 

Welk explosief bij strandexplosie?