OM breidt aanklacht tegen Taghi uit met twee liquidaties

Het Openbaar Ministerie heeft de aanklachten tegen de voortvluchtige hoofdverdachte Ridouan Taghi (42) in het Marengo-proces, uitgebreid, net als die tegen de eveneens voortvluchtige Saïd Razzouki (47). In totaal zijn er nu zestien verdachten, onder hen is ook kroongetuige Nabil B..

Vijf moorden

Ridouan Taghi wordt nu ook vervolgd voor de moord op Spyhop-medewerker Ronald Bakker op 9 september 2015 in Huizen, poging moord met een explosief onder de auto van Martin Kok op 2 juli 2016, de poging moord op Martin Kok op 8 december 2016 en de voltooide moord op Martin Kok op diezelfde dag. En ook voor de poging moord op Khalid B. op 5 december 2016 in Rotterdam.

De moord op Hakim Changachi (12 januari 2017), op Ranko Scekic (22 juni 2016) en de moord op Samir Erraghib (7 april 2016) stonden al op de lijst, net als de voorbereiding van de moord op Mustapha “Moes” F., voorbereiding van moord op Ebrahim B. en de voorbereiding van moord op Mohamed “Chino” El M. en zijn broer.

De aanklacht tegen hoofdverdachte Said Razzouki is uitgebreid met poging moord en voltooide moord op Martin Kok op 8 december 2016.

Handgranaten

Verder is aan de tenlastelegging van Taghi toegevoegd de opdracht om de Spyhop in Nieuwegein te beschieten met een bazooka of  handgranaten naar binnen te gooien. De betrokkenheid van de verdachten komt volgens het Openbaar Ministerie met name naar voren in versleutelde pgp-berichten. Ook twee andere verdachten in de Marengo-zaak worden voor deze feiten vervolgd.

Het OM heeft dinsdag op de besloten terechtzitting in het Justitieel Complex Schiphol de betrokkenheid van de verdachten uitgebreid toegelicht. De rechtbank heeft formeel een bevel gevangenneming gegeven voor de twee hoofdverdachten, vanwege de geschokte rechtsorde, vluchtgevaar en in het belang van het onderzoek. De voorlopige hechtenis van de andere verdachten is verlengd. Het Marengo-proces wordt 12 en 13 december voortgezet met een volgende pro forma-zitting.

Zie de laatste berichten:

‘OM wist al jaren van geheim contact met Taghi’ (UPDATE)

Deuren Marengo-proces blijven gesloten (UPDATE4)