OM: Bulgaren buitten meisjes uit in Amsterdam

In een internationaal onderzoek naar gedwongen prostitutie blijkt de politie vorige week dinsdag in vier landen invallen te hebben gedaan. Bij invallen in twintig panden in Amsterdam, Bulgarije, België en Duitsland werden in totaal tien verdachten, allen met de Bulgaarse nationaliteit, aangehouden.

Zes auto’s

Het zijn vijf mannen en een vrouw in Bulgarije en een vrouw in Duitsland. De aangehouden personen worden behalve van seksuele uitbuiting ook verdacht van witwassen. Naast ruim 170.000 euro zijn zes auto’s uit de duurdere prijscategorie in beslaggenomen. Bij de invallen in Amsterdam zijn door de politie arrestatieteams ingezet.

Jonge vrouwen

De aangehouden personen worden ervan verdacht jonge vrouwen – sommigen 18 jaar oud –  te hebben gedwongen zich te prostitueren. Tijdens het onderzoek werd  duidelijk dat de verdachten een band hadden met de stad Sliven in Bulgarije. De slachtoffers, die door de verdachten aan het werk werden gezet in Amsterdam en Antwerpen, zijn vermoedelijk met valse beloftes gerekruteerd in het uitgaansleven van Sliven. Het geld dat zij verdienden moesten ze afdragen aan een aantal van de verdachten.

Getuigen

Na de aanhoudingen zijn diverse personen als getuige gehoord. In Amsterdam hebben inmiddels intakegesprekken plaatsgevonden met vier vrouwen. Twee van de verdachten die in Bulgarije werden aangehouden en de verdachte die in Duitsland is gearresteerd, zullen na rechterlijke toetsing worden overgeleverd aan Nederland.

De drie in Amsterdam aangehouden verdachten zijn vrijdag 30 september voorgeleid aan de rechter-commissaris die twee van hen  in bewaring heeft gesteld. Deze verdachten zitten nog in volledige beperkingen, hetgeen inhoudt dat zij in het belang van het onderzoek geen contact met anderen dan hun advocaat mogen hebben. De derde persoon is niet in bewaring gesteld, hij is nog wel verdachte in het onderzoek.

Het onderzoek is in september 2015 aangevangen onder supervisie van een officier van justitie van het parket Amsterdam.