OM: Caloh Wagoh nam vooral moordopdrachten van Ridouan Taghi aan (UPDATE)

Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat de meeste moorden die de hoofdverdachte in het Caloh Wagon-proces zou hebben laten uitvoeren in opdracht waren van de voortvluchtige Ridouan Taghi (41). De kroongetuige Tony de G. heeft verklaard dat Delano “Keylow” R. (foto) van Taghi opdrachten aannam. Dat zei een officier van justitie vrijdag in de beveiligde rechtszaal op Schiphol op een pro forma-zitting.

Door Wim van de Pol 

Taghi was al hoofdverdachte in het Marengo-proces, waar hij terecht moet staan voor een serie moorden van vóór 2017. In het Caloh Wagon-proces (onderzoek Eris) gaat het om liquidaties die vanaf 2017 zijn gepleegd, de opdrachten zijn met name in februari 2017 gegeven, aldus justitie. Het Openbaar Ministerie zal de verdachte Taghi nu niet vervolgen in dit proces, mogelijk volgt dat later nog.

Justitie ziet de medeoprichter van Caloh Wagoh Delano R. (49) als de man die de moorden aanstuurde en Greg R. (71) als zijn raadgever (‘consigliere’). De criminele organisatie bestond die justitie presenteert bestaat uit totaal 14 verdachten die voor tien moorden of pogingen daartoe terecht moeten staan. Het bewijs dat justitie aandraagt komt vooral uit pgp-gesprekken en de verklaringen van kroongetuige Tony de G. (35).

Cellen

Farid Souhali

De G. zegt dat hij lid was van Caloh Wagoh en beschrijft die club als een moordorganisatie die uit drie cellen van twee of drie personen bestond. Delano R. stuurde de moordcommando’s aan, zegt de kroongetuige. Eén van die cellen bestond uit de kroongetuige De G. zelf en Howard K.. De kroongetuige heeft bekend onder meer betrokken te zijn geweest bij de moord op Jaïr Wessels (7 juli 2017 in Breukelen).

Andere moorden waarover hij heeft verklaard zijn die op Farid Souhali (17 april 2017 in Den Haag), en die op Zeki Yumusak (25 juli in Den Haag). En ook over de beschieting (en een poging) van een pand in Doorn.

De officier van justitie zei dat Delano R. volgens De G. de opdrachten van Taghi aannam omdat die ‘het meest betaalt’. De moordopdracht voor Yumusak kwam van een andere verdachte (Ferhat Y.) uit het Turkse milieu en Greg R. gaf die door aan R. – zegt De G.. Overigens wordt Greg R. ook verdacht van medeplegen van de moord op Wessels.

C-Murder

Het andere bewijs dat justitie aandraagt komt vooral van drie hard disks die in beslag zijn genomen bij Delano R.. Anders dan in andere hoefde de politie veel pgp-gesprekken niet te kraken. Delano R. blijkt foto’s en video te hebben gemaakt van lopende pgp-gesprekken. Nadat de recherche zijn hard disks met ruim een miljoen bestanden in beslag nam vond men daarop foto’s en video van die gesprekken. Delano R. gebruikte in zijn communicatie volgens de politie veelal de nick: C-Murder. Waarom R. de communicatie vastlegde zegt justitie niet te weten. (tekst loopt door onder reclame)

Jaïr Wessels

The Wizzard

De man die volgens justitie opdrachten van Ridouan Taghi aannam is dit jaar in Spanje gearresteerd, zijn nick is The Wizzard. Justitie zegt dat dit gaat om verdachte Jermaine B., die nog niet aanwezig was op de zitting van donderdag.

In februari 2017 gaat het in die pgp-communicatie (zie ook hier) over moordopdrachten op de tweeling Khalid en Mimoun B., Riff W., Jason L., en Inchomar Balentien (dit jaar is Balentien vermoord, de andere opdrachten zijn niet uitgevoerd). In maart 2017 werd in die communicatie opdracht gegeven voor de moorden op nog drie anderen. Dat kon niet doorgaan omdat de beoogde moordcel van drie personen op 17 maart 2017 op de Europaboulevard in Amsterdam werd aangehouden, in een auto met wapens, bivakmutsen en jerrycans benzine. Deze drie staan nu ook terecht.

De prijs van de moordopdrachten varieerde volgens de communicatie tussen de ‘zeventig, tachtig, negentig duizend per hoofd’, aldus de officier van justitie, die zei dat R. op zijn beurt de opdracht in zijn netwerk verder uitzette.

In de deal van de kroongetuige is ook de moord op de Belg Stefaan Bogaerts opgenomen. Volgens de officieren van justitie heeft De G. echter ten onrechte aangenomen dat een bepaalde opdracht waarover hij hoorde voor Bogaerts geweest zou zijn. Uit de pgp-gesprekken zou blijken dat het een poging was op een 31-jarige man (die niet is uitgevoerd).

2021

Delano R. en Jermaine B. spelen de hoofdrol in de visie van het Openbaar Ministerie. De andere verdachten worden niet van alle feiten verdacht. Het proces zal voor de rechtbank een enorme puzzel worden, alleen al omdat de bijdrage van iedere verdachte moet worden uitgezocht. Maar er zal ook een discussie komen over het vaststellen van de identiteit van mensen die door R. zouden zijn aangestuurd.

Het streven van politie en justitie is dat het onderzoek aan het eind van dit jaar grotendeels is afgerond. Het jaar 2020 zou dan in het teken kunnen staan van de uitvoering van de onderzoekswensen van de verdediging. Mogelijk kunnen de zaken dan begin 2021 inhoudelijk worden behandeld door de rechtbank.

Zie ook:

Politie vond leesbare pgp-berichten gewoon op de harde schijf

‘Caloh Wagoh-verdachten wilden Amsterdamse criminelen liquideren’

‘Zou niemand zo veel geven voor die hond, maar hij is dichtbij jou’