OM distantieert zich van berichtgeving over Noffel

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie distantieert zich van sommige berichtgeving over Naoufal F. (alias Noffel) van de afgelopen weken. Dat blijkt uit een brief die een officier van justitie heeft geschreven aan F.’s advocaat Inez Weski.

Geen staatsvijand

In de brief, die Crimesite heeft gezien, staat dat het beeld van Noffel als ‘staatsvijand nummer 1’ onjuist is. De brief:

Ook het beeld dat ‘een team van 200 rechercheurs en data-analisten’ doende zou zijn onderzoek naar uw client te doen, berust op niets.

Volgens officier van justitie Alexandra Bijleveld, die het onderzoek naar de aanslag op Peter R. in Diemen leidt, is een ‘gewoon team’ van de dienst landelijke recherche doende met de zaak.

De brief van Bijleveld was een repliek op een brief van advocaat Weski over de berichtgeving over Noffel, onder meer in weekblad Panorama. Bijleveld schrijft:

Het OM betreurt de beeldvorming die de journalist ingang wil doen vinden. Gelukkig treft u in het artikel ook een citaat van een Ierse journalist die moest erkennen dat een verhaal dat hij onlangs publiceerde, als zou uw client voorwerp zou zijn van een voorgenomen aanslag, uit de lucht was gegrepen.

Lekken

Het landelijk parket verdenkt F. van medeplegen van de mislukte aanslag op Peter R.. Zowel het landelijk als het Amsterdamse parket hebben Ierland om overlevering van F. gevraagd, het Amsterdamse parket wil F. hier hebben omdat het in hoger beroep is gegaan inzake de mishandeling in club Jimmy Woo, na de vrijspraak van F..

Officier Bijleveld ontkent in de brief dat het Openbaar Ministerie de hand heeft gehad in het lekken naar de media van ongecheckte informatie die bij de Nederlandse politie was binnengekomen dat door personen getracht zou worden F. met geweld uit de Ierse detentie te bevrijden.

F. zal binnenkort naar een Nederlands huis van bewaring worden overgebracht.

Alle berichten over Noffel.