OM: dna-bewijs Kobus Lorsé niet bruikbaar

Het Openbaar Ministerie heeft in de moordzaak van John Wassink het dna-bewijs dat tegen voormalig drugshandelaar Kobus Lorsé was ingebracht terzijde geschoven. Volgende maand staat Lorsé terecht voor het bezit van vuurwapens maar niet voor de Wassink-moord.

Dna-sporen

Afgelopen voorjaar arresteerde de politie Lorsé op verdenking van de moord op zijn voormalige schoonzoon John Wassink (45) die in de zomer van 2014 in een kanaal in West-Brabant werd gevonden. Kern van het bewijs was dat er op een matras, op een bivakmuts en een glas melk in het chalet van het slachtoffer dna-sporen van Lorsé waren gevonden. Zijn advocaten vonden dat nogal normaal omdat hij vrijwel dagelijks over de vloer kwam bij John Wassink.

Excuses

Een contra-expertise maakte de conclusies van het aanvankelijke dna-onderzoek door het OM nog zwakker. Advocaat Ed Manders:

Het komt er eigenlijk op neer dat de officier van justitie nu zijn excuses heeft aangeboden voor het inbrengen van het dna-bewijs, dat eigenlijk geen bewijs was. En ook voor de verwarrende en onjuiste berichten dat er iets zou zijn tegen Lorsé.

Het staat ook niet vast dat Wassink (foto rechts) is doodgeschoten met één van de twee vuurwapens waarvan Lorsé heeft toegegeven dat ze van hem waren. Wat er blijft staan is de beschuldiging van de ex-zakenpartner van Wassink, die heeft gezegd dat Lorsé achter de moord op Wassink zit. Nadere verhoren met deze Eduward F. hebben voor die beschuldiging geen verder bewijs opgeleverd.

Scorpion

Lorsé staat nu op 6 oktober voor de rechtbank voor vuurwapens die bij hem thuis zijn gevonden. Hij heeft daarover gezegd dat hij die voorhanden had in verband met een bedreiging. Er zijn ook een aantal wapens gevonden die waren begraven op het terrein waar zijn dochter verbleef, in Rijsbergen, onder meer een Scorpion pistoolmitrailleur. Ook daarvoor moet hij zich verantwoorden.

Alle berichten over de zaak:

Lorsé niet gedagvaard voor moord Wassink

OM ziet dna-bewijs in moordzaak Wassink (UPDATE)

Dochter Kobus Lorsé aangehouden

Kobus Lorsé aangehouden voor moord Wassink

Verdachten verdwijning Jelle Leemans weer vrij

‘Ik heb mijn schoonzoon niet vermoord’