OM: dodelijk schot tijdens opname clip was doodslag

De officier van justitie in Amsterdam vindt het doodschieten van Richard Cordova (foto) tijdens het opnemen van een videoclip geen ongeluk maar doodslag. Een 22-jarige verdachte zegt dat hij zijn vriend in de nacht van 27 op 28 januari in een studentenwoning in Amsterdam-Zuidoost per ongeluk doodschoot.

Patroonhouder

Woensdag was er een zitting in de zaak voor de rechtbank van Amsterdam. De officier van justitie eiste vier jaar gevangenisstraf voor doodslag en wapenbezit. Haar oordeel is dat de Amsterdamse jongen met het overhalen van de trekker bewust de kans aanvaardde dat het mis zou gaan. De verdachte had voor het schieten niet of niet voldoende gecontroleerd of de patroonhouder leeg was. Er zaten nog minstens 5 patronen in het wapen.

Trekker

Op de fatale 28 januari 2020 werd van de verdachte een videoclip opgenomen door een vriend, een student fotografie. De verdachte nam een eigen vuurwapen en patronen mee om te gebruiken in de clip. Hoe hij aan dat wapen kwam wil hij niet zeggen.

Hij zegt wel dat hij er geen instructies bij had gekregen. De sfeer bij het maken van de videoclip was volgens hem goed. Er was geen ruzie. Tijdens de opnames richtte hij het pistool op de camera en haalde de trekker over. Een kogel raakte het slachtoffer die achter de camera stond in zijn borst.

Voorwaardelijk opzet

De 22-jarige verdachte gebruikte voor en tijdens het opnemen van de videoclip alcohol en drugs. De officier van justitie gaat ervan uit dat deze middelen zijn handelen hebben beïnvloed:

Hij is niet scherp geweest, maar in die toestand heeft hij zichzelf gebracht. Een logisch gevolg daarvan is dat hij patronen zou missen bij het ‘ controleren’. Dit alles kan je geen ongeluk meer noemen. Hoewel verdachte achteraf spijt heeft en het niet zo had bedoeld, vind ik dat verdachte op het moment van het overhalen van de trekker bewust de kans heeft aanvaard dat het mis zou gaan. Hij heeft dat op dat moment op de koop toegenomen.

De officier van justitie vindt doodslag bewezen in de zin van voorwaardelijk opzet, omdat de verdachte de aanmerkelijke kans op de dood bewust heeft aanvaard. De verdachte heeft feitelijk niets gedaan om de kans op de dood te verkleinen.

Berouw

In deze zaak is een breder maatschappelijk belang, zo vindt de officier van justitie, omdat bezit en gebruik van wapens levens kapot maakt.

De verdachte is jong en toont veel berouw. Toch wil de officier van justitie voor hem een jarenlange celstraf.