OM doet niks tegen blunderende officieren

De twee officieren van justitie die zouden hebben gelogen over de getuigenverklaringen van kroongetuige Pascal H. in de zaak tegen huisjesmelker Joep J. gaan vrijuit. Ze worden niet gestraft en ook niet ontslagen. Dat meldt De Telegraaf zaterdag. De officieren zouden ook een getuige hebben beïnvloed.

De zaak draait rond de getuigenverklaringen van Pascal H., die de politie over fraude in de Limburgse vastgoedwereld heeft verteld. Hij kreeg echter ruzie met justitie over zijn beveiliging. De deal kwam daardoor niet rond en H. dwong bij het hof in Den Haag af dat de verklaringen geheim moesten blijven.

In de zaak rond Joep J. zouden de verklaringen echter wel zijn gebruikt. Daarom moest een van de politiemannen tegenover wie H. verklaringen heeft afgelegd, getuigen in de zaak tegen J. In september werd duidelijk dat de officieren van justitie met de politieman hebben gesproken, waarna hij een aanvulling op zijn verklaring gaf.

OM 'betreurt' fout

Ook zouden de officieren hebben meegekeken toen de politieman zijn verklaring ondertekende. Het OM ziet dat echter niet als reden om de officieren te straffen. 

'Er is sprake geweest van een fout van een officier van justitie die wij betreuren', aldus een woordvoerder tegenover De Telegraaf. 'Er zijn en worden geen rechtspositionele of disciplinaire maatregelen genomen.'

Aangifte

Jan-Hein Kuijpers, advocaat van Joep J., is het niet eens met het besluit van het OM om de officieren niet te straffen. 'Als ik zoiets als deze officieren had gedaan, dan zou ik met een dikke rode stift van het advocatentableau worden geschrapt en er nooit meer op komen', zegt hij in de krant.

Kuijpers heeft geen aangifte tegen de officieren gedaan, maar overweegt dat nu alsnog te doen. 'Ik had ingrijpen van justitie zelf verwacht.'

OM niet-ontvankelijk

Vorige maand klapte de zaak tegen Joep J. vanwege onduidelijkheid rond de verklaringen van Pascal H. Het OM werd niet-ontvankelijk verklaard omdat het OM niet kan aantonen dat de verklaringen van Pascal H. niet zijn gebruikt. De verklaringen kunnen bovendien niet aan het dossier worden toegevoegd, omdat H. bij het Hof heeft afgedwongen dat zijn verklaringen niet mogen worden gebruikt zonder zijn toestemming.