OM doet onderzoek naar matchfixing

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat een voorbereidend onderzoek doen naar matchfixing in het Nederlands Betaald Voetbal. Dat heeft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie woensdag na de ministerraad bekend gemaakt. Over de hele wereld zijn er al langer onthullingen over gokschandalen in het voetbal, maar het OM in Nederland deed vooralsnog geen onderzoek.

Twee onderzoeksjournalisten van het voetbal weekblad Voetbal International schreven al eerder een boek over matchfixing. Er zouden ook aanwijzingen zijn dat er in de Nederlandse competities werd gerommeld met weddenschappen op voetbalwedstrijden.

Elders in de wereld hebben de autoriteiten al meerdere keren ingegrepen en er zijn al verschillende aanhoudingen verricht, maar het OM in Nederland deed nog niet officieel onderzoek naar matchfixing in ons land. Daar gaat nu dus verandering in komen.

In een groot internationaal onderzoek van Europol is in februari van dit jaar een groot netwerk van criminelen aan het licht gekomen die zich bezighoudt met matchfixing. Ruim vierhonderd verdachten werden aangehouden, waaronder ook vijf Nederlanders.