OM: ‘doodschieten verdachte heli-ontsnapping was rechtmatig’

De leden van het arrestatieteam van de Koninklijke Marechaussee die op een vluchtende verdachte schoten bij de poging om Benaouf A. te bevrijden gebruikten hun dienstwapen rechtmatig. Die conclusie trekt het Openbaar Ministerie.

Zwaargewond

De beschoten man, een 30-jarige Fransman, raakte zwaargewond en overleed korte tijd later aan zijn verwondingen. Onder leiding van het parket Oost-Nederland deed de Rijksrecherche onderzoek naar dit vuurwapengebruik. Zo’n onderzoek is standaard als een lid van overheidsdienst schiet in de openbare ruimte.

Een groep mannen probeerde op 11 oktober 2017 de crimineel Benaouf A. uit de gevangenis van Roermond te bevrijden. De politie verhinderde dat ze daarbij gebruik konden maken van een helikopter, die ze hadden willen kapen. De rechtbank van Amsterdam veroordeelde hen hiervoor vorig jaar.

Roosteren

Tijdens de aanhouding van twee verdachten die betrokken zouden zijn bij de ontsnappingspoging vond een achtervolging plaats door een arrestatieteam van de Kmar. Bij Roosteren in de buurt van Roermond schoten leden van het team op een auto met twee verdachten. De verdachten wisten te ontkomen.

Na een nieuwe achtervolging stapten bijrijder en bestuurder kort na elkaar uit de auto. Bij de aanhouding van de bestuurder zijn diverse schoten gelost, waarna de Fransman overleed. De bijrijder is ongedeerd gebleven bij zijn aanhouding.

Aanhoudingssituatie

Het OM is van oordeel dat hier sprake was van een aanhoudingssituatie, zodat het dienstwapengebruik getoetst moet worden aan de Ambtsinstructie. Uit die ambtsinstructie volgt dat politiemensen hun dienstwapen mogen inzetten als er informatie is dat de verdachte die zij willen aanhouden over een wapen beschikt en dit mogelijk zal gebruiken. Ook mag het dienstwapen ingezet worden tegen personen die dreigen te ontvluchten, terwijl ze verdacht worden van een ernstig strafbaar feit. Beide situaties deden zich hier voor.

Nabestaanden

Ook concludeert het OM dat het arrestatieteam vooraf heeft geprobeerd om de aanhouding op een andere, minder ingrijpende manier, te bewerkstellingen.

Het handelen was dus rechtmatig, aldus het parket, en de marechaussee’s zullen niet worden vervolgd. Ook de nabestaanden van de Fransman zijn op de hoogte gesteld.