OM: doodschieten verdachte was noodweer

De agent die op 12 maart van dit jaar een 57-jarige verdachte in Etten-Leur doodschoot heeft rechtmatig gehandeld. Dat concludeert het Openbaar Ministerie na onderzoek door de Rijksrecherche. De Rijksrecherche heeft in 2019 onderzoek gedaan naar zeven schietincidenten, waarbij drie doden vielen.

Hakmes

De verdachte in Etten-Leur liep vroeg in de ochtend met een hakmes op straat in de buurt van de Geerkade. Hij gedroeg zich agressief en bedreigde omstanders. Na meldingen troffen politieagenten de man met het opgegeven signalement aan op de Muldersweg. Toen de agenten hem op ongeveer 10 meter genaderd waren, werd hij gevorderd te blijven staan en het mes te laten vallen. De man negeerde de bevelen en liep met het mes in de hand op een van de agenten af.

Noodweer

De agent loste twee waarschuwingsschoten. Toch versnelde de man in de richting van een van de politieagenten en hield het mes in opgeheven hand. De politieschutter loste daarna gerichte schoten. De man overleed dezelfde ochtend in het ziekenhuis.

Het OM ziet het vuurwapengebruik als noodweer aangezien de man dreigend met een hakmes op de politieagent afkwam en hij op dat moment geen ander middel kon gebruiken dan zijn dienstwapen.

Het Openbaar Ministerie heeft de betrokkenen geïnformeerd over de beslissing.

Zeven incidenten

De Rijksrecherche heeft in het eerste half jaar van 2019 onderzoek gedaan naar zeven schietincidenten, aldus het OM. In al die gevallen hebben politiefunctionarissen in de uitoefening van hun functie gebruik gemaakt van een vuurwapen. Bij deze schietincidenten vielen drie dodelijke slachtoffers en raakten vier mensen gewond.

Alle gevallen van vuurwapengebruik door politiefunctionarissen met letsel of dood tot gevolg onderzoekt de Rijksrecherche, een opsporingsdienst die deel uitmaakt van het Openbaar Ministerie. Onder gezag van een officier van justitie doet de Rijksrecherche met distantie onpartijdig onderzoek. Als de Rijksrecherche het onderzoek heeft afgerond beoordeelt het OM op grond van de onderzoeksresultaten of het vuurwapengebruik door de politie rechtmatig is geweest.

Hieronder het overzicht over de periode 2014 – 2018:

2018

Aantal schietincidenten: 27
Aantal gewonden: 26
Aantal dodelijke slachtoffers: 3

2017

Aantal schietincidenten: 23
Aantal gewonden: 20
Aantal dodelijke slachtoffers: 3

2016

Aantal schietincidenten: 34
Aantal gewonden: 33
Aantal dodelijke slachtoffers: 4

2015

Aantal schietincidenten: 30
Aantal gewonden: 29
Aantal dodelijke slachtoffers: 0

2014

Aantal schietincidenten: 33
Aantal gewonden: 31
Aantal dodelijke slachtoffers (zelfmoord): 2