OM eist 1 jaar cel tegen Kmar-medewerker

Het Openbaar Ministerie heeft 1 jaar cel geëist tegen de 53-jarige Peter de V. De man was medewerker van de Koninklijke Marechaussee en zou gevoelige informatie hebben gelekt naar de groep rond de geliquideerde crimineel Gwenette Martha (foto). 

In de auto van Chahid Yakhlaf die op oudejaarsavond 2015 werd doodgeschoten, werd informatie ontdekt uit een systeem van de Kmar.

32 keer informatie opgevraagd

De V. werkte tussen november 2013 en september 2015 op Schiphol in de functie van opsporingsambtenaar als ICT’er. Uit onderzoek is gebleken dat de man in die tijd 32 bevragingen in een computersysteem heeft gedaan. Het opvragen van die informatie was volgens het Openbaar Ministerie niet passend bij de aard van de werkzaamheden van de man. Peter de V. maakte foto’s van de schermen waarop de informatie stond. Vervolgens printte hij die uit.

Ernstig bedreigd

De verdachte werd maandenlang geobserveerd en afgeluisterd. Volgens de officier van justitie heeft de man bekend dat hij de informatie uit het Kmar-systeem heeft gelekt naar derden. Hij zou dat hebben gedaan, omdat hij naar eigen zeggen ernstig werd bedreigd. De V. zou geen geld hebben ontvangen voor de verstrekte informatie. Hij heeft ook niet verteld aan wie hij de gelekte informatie heeft doorgespeeld.

De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem doet op 12 februari uitspraak.

Zie ook: Kmar-medewerker lekte informatie naar Martha