OM eist 12 jaar cel tegen ex-douanier wegens corruptie

Tegen de Rotterdamse ex-douanier Gertie V. (49) heeft de officier van justitie voor de Rotterdamse rechtbank 12 jaar cel geëist. Hij zou zich hebben aangeboden aan criminelen die cocaïne wilden invoeren.

Pre-arrival

Volgens justitie liet hij weten dat hij ervoor kon zorgen dat containers niet werden gecontroleerd. Hij werkte op de afdeling pre-arrival van de Douane, waar wordt besloten welke containers wel en niet door de scan gaan of een fysieke controle krijgen.

Sinds 2011

Uit onderzoek door de FIOD en de Rijksrecherche blijkt dat de voormalig douanier zich sinds 2011 bezig hield met voorbereidingshandelingen voor de invoer van drugs, aldus de officier van justitie, die denkt dat V. ‘een paar klappers zou hebben willen maken om daarna binnen te zijn en te genieten op Curaçao’. Hij zou ook verkregen geld hebben witgewassen.

Justitie heeft niet een concreet transport in het dossier tegen V. kunnen voegen. V. heeft voor de rechtbank de corruptie ontkend.

Bahama’s

V. was sinds 2001 in dienst van de Douane en werkte sinds begin 2009 op de afdeling pre-arrival. Als ambtenaar heeft hij volgens justitie zijn geheimhouding geschonden en 2.500 euro en 670.000 euro ontvangen van zijn omkopers. Wat hij verder in de jaren 2011 tot en met 2015 aan crimineel geld heeft verdiend is nu niet bekend, zeiden de officieren op zitting:

Wellicht staat dat geld in een trust op de Bahama’s of is het elders onder gebracht door een criminele financiële facilitator. Of het is eenvoudigweg verstopt op een onbekende plek.

Uit het onderzoek komt naar voren dat V. onder druk werd gezet om containers door te laten. Hij en zijn gezin werden bedreigd. In zijn straat werd een buurman ontvoerd die net als de verdachte in een zwarte auto reed. Mogelijk ging dat om een persoonsverwisseling.

V.’s oud-collega Gerrit G. is in 2017 veroordeeld tot 14 jaar cel voor vergelijkbare feiten.