OM eist 12 jaar cel voor roofmoord Gampat

Het Openbaar Ministerie heeft tegen de Amsterdamse criminelen Jermain W. (33) en Inchomar B. (33) respectievelijk 12 en 10 jaar cel geëist. W. zou de Surinaamse crimineel Johannes Kastiel (33), alias Gampat, hebben doodgeschoten.

Jermain W. is in 2015 ook al veroordeeld tot 12 jaar en tbs voor verschillende gewelds- en levensdelicten.

‘Executie’

Gampat, die geld bij elkaar sprokkelde door bolletjes drugs te verkopen, werd op 20 april 2008 in de lift van de flat Gooioord in Amsterdam Zuidoost van dichtbij doodgeschoten. Het OM spreekt van een ‘executie’, een schot door Gampats linker oor.

“Kleine Detcho”

Drie dagen na de schietpartij meldde een toen nog anonieme getuige zich op het politiebureau. Hij noemde onder meer de bijnamen van de twee verdachten: “Kleine Detcho” (Inchomar B.) en “Rasta” (Jermain W.). Beide mannen waren toen 22 jaar. De anonieme getuige heeft ook gezien dat ze bij het slachtoffer in de lift stapten. Beide verdachten werden in 2008 aangehouden, zaten enige tijd vast, maar er was onvoldoende bewijs dat zij betrokken waren bij de dood van Kastiel.

35.000 euro

In 2015 werd het onderzoek heropend na een verklaring van een nieuwe anonieme bedreigde getuige. Deze getuige heeft onder meer van één van de twee verdachten gehoord dat zij verantwoordelijk zijn voor de dood van Gampat. Jermain W. zou hebben verteld dat Inchomar B. en hij zelf bij Gampat in de lift waren gestapt met de bedoeling om hem te beroven. De verdachten wisten dat Gampat die dag veel geld bij zich had. Omdat Kastiel weigerde zijn spullen af te geven, zou W. hem hebben doodgeschoten. Het slachtoffer kon in de lift geen kant op. De buit bedroeg 35.000 euro.

De verklaringen van de getuigen worden naar de mening van het OM ondersteund door getapte telefoongesprekken, ovc-gesprekken en de inzet van een informant.

Benaouf A.

Inchomar B. heeft zich volgens het OM schuldig gemaakt aan een poging tot diefstal met de dood tot gevolg en wapenbezit. Hij is eerder in beeld geweest voor verschillende misdrijven. Zo werd B. vervolgd voor het voorbereiden van de liquidatie van Benaouf A., kopstuk van de Mocro Maffia. B. werd daarvoor vrij gesproken. Hij overleefde een aanslag op zijn leven in Amsterdam-West in 2013.