OM eist 12 jaar en tbs tegen ‘huurmoordenaar’ voor liquidatiepoging

Het Openbaar Ministerie heeft 12 jaar cel plus tbs geëist tegen de 47-jarige Marco F. uit Oostrum. Justitie denkt dat hij in opdracht heeft geprobeerd om Bianca van der H. dood te schieten. De vrouw raakte lichtgewond bij de aanslag, omdat het wapen na een eerste salvo weigerde.

De schietpartij vond plaats op 1 april 2015 in het huis van Bianca van der H. in Oss. F. had een afspraak gemaakt met de vrouw, die toentertijd een autorijschool had, om zogenaamd een lespakket te betalen. Nadat Van der H. de vermeende klant heeft binnengelaten en boven haar agenda heeft gehaald, kijkt ze eenmaal weer beneden in de loop van een zwart pistool.

In haar arm geraakt

Ze wordt direct door F. beschoten, maar weet weg te duiken, waardoor ze alleen in haar arm wordt geraakt. De schutter haalt vervolgens meerdere keren de trekker over, terwijl hij zijn wapen met twee handen vast houdt. Het wapen weigert echter waarop F de woning uitrent. Zijn patroonhouder blijft achter.

Zastava

Bij het forensisch onderzoek in de woning wordt naast de patroonhouder ook een kogelgat met daarin een kogelpunt in de bank gevonden en naast de bank een huls. Deze patroonhouder blijkt te horen bij een pistool van het merk Zastava, type M88, kaliber 9x19mm.

Spoor

De achtergebleven patroonhouder zette de politie op het spoor van de verdachte Marco F. Hij was ook op de radar van een overval op een kledingzaak in Holten, die 5 dagen voor de liquidatiepoging op Bianca van der H. had plaatsgevonden. Toen F. in Duitsland werd gearresteerd voor de overval vond de politie in zijn auto een Zastava. Sporen in de achtergebleven huls en kogel  die werden gevonden in het huis in Oss, kwamen overeen met de systeemkenmerken van het pistool dat in de auto van verdachte werd aangetroffen. Ook de gevonden patroonhouder paste bij de Zastava.

Herkend

Bianca van der H. heeft F. herkend als de schutter. Ook herkende ze zijn stem van de telefonisch gemaakte afspraak.

Voorverkenning

F. heeft een dag voor de aanslag een voorverkenning in haar straat gedaan, aldus het OM. Een van zijn telefoons straalde die middag aan in de omgeving van het huis van het slachtoffer. Hij heeft toen ook haar adresgegevens en telefoonnummer gegoogeld. Aanwijzingen dat de verdachte met voorbedachte rade te werk is gegaan, zo vindt de officier van justitie.

Opdracht

Volgens het OM handelde Marco F. in opdracht. De politie denkt dat Martien R. achter de aanslag zit, maar heeft daarvoor onvoldoende bewijs kunnen vergaren. Martien R. is de ex van Bianca van der H. Hij werd in hoger beroep vrijgesproken voor de moord op Hans van Geenen, die in 2008 werd doodgeschoten bij een schietpartij op de A73 tussen Venlo en Nijmegen, vermoedelijk wegens een conflict in het drugsmilieu. Hans van Geenen was ten tijde van de moordpartij de vriend van Bianca van der H.

Niet brandschoon

Bianca van der H. zelf is ook niet brandschoon. Ze is vorig jaar verdacht voor wapenbezit en zou ook aan wietteelt hebben gedaan. Marco F. is voor de overval op de kledingzaak in Holten al tot tbs veroordeeld.