OM eist 14 jaar voor doodschieten Serviër

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep veertien jaar cel geëist voor het doodschieten van de 34-jarige Serviër in de Sieg Vaz Diasstraat eind 2013. De 32-jarige Amsterdamse verdachte Khalid A. werd begin januari tot vijf jaar celstraf veroordeeld, voor schieten op anderen en wapenbezit, maar kreeg vrijspraak voor het schieten op Spasic.

Gedoofde lichten

De schietpartij deed zich voor in Amsterdam-West op 27 december 2013. A. bevond zich op de bewuste avond in een café. Daar werd hij op zeker moment benaderd door twee mannen, met wie hij kort daarop het etablissement verliet. Buiten volgde een gesprek over een drugsdeal. Een van de mannen wenkte een auto, die met gedoofde lichten op de mannen afreed. Uit de auto, een Opel Vectra, stapten twee mannen, die op de verdachte en zijn gesprekspartners afliepen. Onder hen ook het latere slachtoffer.

Kogel

De verdachte heeft verklaard dat Spasic een vuurwapen trok, waarop hij naar zijn eigen vuurwapen greep en een kogel afvuurde die Spasic in het hoofd raakte. Hij bezweek later die nacht in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Getuigen hebben verklaard dat de verdachte schrok toen hij het latere slachtoffer aan zag komen lopen. Volgens de verdachte zijn aan de schietpartij bedreigingen aan zijn adres voorafgegaan.

Zes keer

Enkele ogenblikken na het lossen van het schot heeft de verdachte in een straat verderop nog zes keer geschoten op de Opel Vectra, waarin zich vier mannen bevonden, onder wie de twee die hem in het café hadden aangesproken. Daarbij werd niemand geraakt. Bij het slachtoffer is geen vuurwapen gevonden. Op de vluchtroute van de auto zijn een doorgeladen wapen en een patroonhouder aangetroffen, maar daarop zaten geen sporen die tot het slachtoffer te herleiden waren.

Noodweer

De rechtbank achtte niet uitgesloten dat er sprake is geweest van een noodweersituatie, zoals die door verdachte was geschetst. Zij ontsloeg de man van rechtsvervolging voor wat betreft het dodelijke schot. Hij kreeg vijf jaar gevangenisstraf voor poging tot doodslag, meermalen gepleegd en wapenbezit. Het OM ging tegen het vonnis in beroep. De advocaat-generaal vindt dat er geen sprake is van noodweer of noodweerexces. Het hof doet uitspraak over twee weken.

Eerdere berichten:

Vrijspraak voor doodschieten Serviër in A’dam

Weer arrestatie moordzaak Dalibor Spasic

Opnieuw aanhoudingen liquidatie

Opnieuw dode bij schietpartij Amsterdam (UPDATE)