OM eist 14 jaar voor doodslag Muiden

De officier van justitie in Lelystad heeft vrijdag voor de rechtbank in Lelystad tegen twee mannen uit Amsterdam celstraffen van veertien en twaalf jaar geëist voor de doodslag op Rowena van der Walle (24). De mannen waren volgens de officier vooral uit op het geld dat de vrouw bij zich had. Tegen een derde man, ook uit Amsterdam, eiste de officier van justitie zes jaar gevangenisstraf voor het medeplegen van diefstal met geweld.

De officier vroeg voor beide mannen vrijspraak voor moord, omdat er volgens hem geen vooropgezet plan was om Rowena van het leven te beroven. 

Fietspad

Het stoffelijk overschot van de 24-jarige Rowena uit Amsterdam werd op 3 februari 2013 gevonden door een voorbijganger op een fietspad in Muiden. Op grond van dna-onderzoek op onder andere sigarettenpeuken die op de parkeerplaats bij het fietspad werden gevonden, zijn de toen 23-jarige J.W., 24-jarige B.B. en 20-jarige P.S. op respectievelijk 8 februari en 22 en 23 april 2013 aangehouden.

Duitsland

Uit onderzoek is komen vast te staan dat het slachtoffer op zaterdag 2 februari 2013 vanuit Duitsland naar Amsterdam is gereisd in het bezit van bijna tienduizend euro. Zij moest dit geld afgeven aan een man in Amsterdam. Eenmaal in Amsterdam besloot ze het geld niet af te geven en een deel van het geld te gebruiken om te ‘gaan feesten'. Ze belde daarom J.W. die met haar en de twee andere mannen in de nacht van 2 op 3 februari naar Muiden is gereden, waar ze op de parkeerplaats alcohol hebben gedronken en hebben gerookt.

'Laffe daad'

Daarna belaagden de mannen haar. Ze werd geschopt en geslagen en daarna twee keer in haar rug geschoten door J.W.. Zij was niet op slag dood. De mannen zijn daarna met het geld en de tas en jas van het slachtoffer teruggereden naar Amsterdam en hebben het geld onderweg verdeeld. De officier van justitie sprak in zijn requisitoir van een laffe daad: 'Het is mensonterend en laf dat drie mannen een vrouw neerschieten, beroven en zwaar gewond achterlaten langs een donkere en stille weg. Rowena is daardoor een eenzame en nare dood gestorven.'

De rechtbank doet op 21 november 2013 uitspraak.