OM eist 15 jaar in zaak Mink

Vanochtend eiste het OM celstraf tegen de verdachten van de moord op vogelhandelaar Edward Mink uit Den Hoorn op 20 maart 2014. Tegen Hamed M., Linda van den B. (de vriendin van het slachtoffer) en Rajesbrochen P. werd 15 jaar geeist.

De officier van justitie acht Hamed M. (voor vrienden ook wel Achie), Linda van den B. en Rajesbrochen P. schuldig aan de moord op Mink. Ze ziet onder andere bewijslast in het ontbreken van een sluitend alibi. Het OM ziet in de relatie die de twee verdachten Hamed en Linda (inmiddels) hebben een motief voor de moord. (Linda van den B. is zwanger van Hamed.)

Vuurwapen

De officier van justitie ziet ook bewijs in verschillende whats app-berichten die zijn terug gevonden. Ook zijn er belastende OVC-gesprekken. Zo heeft getuige Farisha L. (inmiddels aangehouden voor meineed) haar ex Rajesbrochen P. een moordenaar genoemd – ze deed al voordat hij werd aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op Edward Mink.

Ook heeft Hamed volgens het OM aan verschillende personen gevraagd of zij een vuurwapen zouden kunnen leveren. Tenslotte heeft onderzoek aan de computer van Hamed uitgewezen dat hij heeft gezocht op insuline en injectiespuiten. Volgens het OM een aanwijzing dat Achie op zoek was naar informatie om iemand te doden.

Schotresten

Er zijn ook schotresten gevonden op de handen en de kleding van Hamed M. en Linda van den B. en op de handgreep van het portier van de auto waarin beiden reden. Het OM vond de gevonden schotresten echter niet sterk genoeg om te dienen als bewijslast.

Van dichtbij geschoten

Edward Mink werd op de bank thuis in Den Hoorn van dichtbij rechts in zijn hoofd geschoten. Het feit dat er geen braaksporen zijn aangetroffen en het slachtoffer van minder dan 1 meter afstand is doodgeschoten wijzen in de richting dat de dader een bekende moet zijn geweest.

De drie verdachten ontkennen elke betrokkenheid. P. en Van den B. hielden tijdens de zittingen hun kaken op elkaar. Hamed sprak wel.

Meineed

De eerste zittingsdagen verliepen niet geruisloos. Twee getuigen (de ex en de voormalig schoonvader van verdachte P.) werden na de eerste zitting aangehouden voor meineed. En van verschillende getuigen werden in totaal vier telefoons in beslag genomen.

Daar kwam bij dat het OM het verzoek deed om de zaak aan te houden, omdat er zeer recent nieuwe feiten boven tafel zijn gekomen. Het verzoek van de officier van justitie werd niet gehonoreerd. Ook werd bekend dat het OM gesprekken tussen de advocaten en de verdachten in een cafe in de buurt van de rechtbank heeft opgenomen. Op basis daarvan willen de advocaten van de verdediging het OM niet-ontvankelijk laten verklaren.

Vanmiddag komen de advocaten van Linda van den B. en Hamed M. met hun pleidooi. Later meer op Crimesite over het verweer van de verdediging.