OM eist 16 jaar cel en tbs tegen man die zijn moeder om het leven bracht

Tegen de 61-jarige Ton L. uit Oud-Beijerland heeft het Openbaar Ministerie 16 jaar cel plus tbs geëist. Het OM verdenkt L er van zijn 79-jarige moeder Mona Baartmans (foto) te hebben vermoord.

L. zelf heeft bekend dat hij zijn moeder heeft omgebracht. Hij zou dat met een tie-wrap van 78 centimeter hebben gedaan. Daarna verborg L. het stoffelijk overschot onder een plaid en reed hij naar een Chinees restaurant om loempia’s te bestellen.

Vermissing

Later dumpte hij het lijk van zijn moeder in Heinenoord, een dorp in de Hoeksche Waard. Het stoffelijk overschot van Baartmans werd een maand na haar vermissing gevonden.

Motief

Het motief van L. zou geld zijn geweest. De man was gokverslaafd en heeft de bankrekening van zijn moeder geplunderd. De buit bedroeg 40.000 euro. Al het geld zou zijn opgegaan aan gokken.

Poging tot doodslag

Volgens het AD heeft Ton L. veel problemen gehad in relaties. In verklaringen van ex-partners komt een rode draad van geweld en stalking naar voren. L werd in het verleden al twee keer veroordeeld voor poging tot doodslag.

Volgende slachtoffer

Een broer van Ton L. vertelde dat zijn moeder had voorspeld dat zij slachtoffer van haar zoon zou worden: ‘Nu ik geld heb, kan ik wel eens Tons volgende slachtoffer zijn.’

Er werd ook een slachtofferverklaring van de broer voorgelezen: ‘Heb je geen gevoel of liefde, geen geweten of wroeging? Je hebt alleen spijt dat het is uitgekomen. Iemand die hiertoe in staat is en zijn moeder als oud vuil achterlaat, mag nooit meer terugkeren in de maatschappij.’

Uitspraak is op 28 oktober.