OM eist 18 jaar voor dodelijke overval Hund

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag 18 jaar celstraf geëist tegen de verdachte van de dodelijke overval op de Amsterdamse juwelier Fred Hund. De 20-jarige Soufiane B. is volgens het OM verantwoordelijk voor verschillende overvallen, ook buiten Amsterdam. B. zou deel uitmaken van een groep, waarvan er vorige week al een aantal tot drie jaar celstraf tegen zich hoorden eisen. Juwelier Fred Hund (66) werd op 7 oktober 2010 doodgeschoten nadat zijn zaak werd overvallen.

 

De verdachte Soufiane B. heeft zich de hele tijd op zijn zwijgrecht beroepen en weigert daarom ook maar iets te zeggen over zijn aandeel. Volgens het OM is dat extra erg voor de nabestaanden. B. wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van de Amsterdamse juwelier Fred Hund, die werd doodgeschoten. B. zou een van de twee daders zijn volgens het OM. De ander is nog voortvluchtig.

De officier van justitie oordeelt dat het in dit geval gaat om gekwalificeerde doodslag (doodslag met als doel om de ontdekking van een ander misdrijf te voorkomen) en eiste daarom een celstraf van 18 jaar. Dat wordt normaal gedaan in geval van moord en niet van doodslag, maar mede omdat B. na de fatale overval op Hund ‘gewoon’ is doorgegaan met het plannen en uitvoeren van andere overvallen eist het OM drie jaar meer.

B. liep na de overval op juwelier Hund tegen de lamp omdat hij gepakt werd voor een andere overval. Hij moest dna afstaan en dat matchte met het gevonden dna bij juwelier Hund.

Donderdag komt de advocaat van B. met zijn pleidooi.

Lees ook:

Overvallen: ‘hulp burger nodig’

Emotionele oproep weduwe juwelier  

Verdachte overval Hund aangehouden

Nog een verdachte juwelier Hund gepakt