OM eist 18 jaar voor doodslag juwelier

Sandro G. en Ziya B. moeten volgens het Openbaar Ministerie in Den Haag achttien jaar de cel in vanwege de gekwalificeerde doodslag op de Haagse juwelier Ruud Stratmann. Tegen een derde verdachte, de 22-jarige Lasha G., werd een gevangenisstraf van 15 jaar geëist. Hij zou op 25 april vorig jaar tijdens de overval op juwelier Stratmann buiten hebben gewacht om de twee overvallers vervolgens een ‘lift’ te geven.

 

Het Openbaar Ministerie (OM) legt de twee hoofdverdachten, destijds 19 jaar oud, gekwalificeerde doodslag ten laste, dat betekent doodslag om een ander misdrijf te verdoezelen. De officier wil op deze manier een straf eisen die gelijk staat aan moord. Vandaar de hoge eisen van 18 jaar celstraf.

In de volksmond spreekt met nog altijd van een roofmoord, maar dat is een juridische kwestie. Na de roofmoord op Ruud Stratmann op 25 april van het vorige jaar, vluchtten de verdachten voor de politie. Kort daarna werden er beelden vrijgegeven van de twee hoofdverdachten. 

Vervolgens ontstond er veel aandacht voor deze zaak in de media en de druk werd zo hoog dat de verdachten snel konden worden gepakt. Sandro G. bleek te zijn gevlucht naar Georgië, maar gaf zichzelf daar aan. Ziya B. werd in ons land in de Haagse Schilderswijk aangehouden.

De jongens hebben tijdens de rechtszaak, die woensdag en donderdag op de planning stond, verklaard dat ze de juwelier wilden beroven vanwege geldelijk gewin. Ze wilden hun schulden afbetalen.

Tegen Lasha G., de verdachte die tijdens de overval buiten in de auto wachtte op Sandro en Ziya, is ook een forse celstraf geëist. Hij heeft volgens het OM geweten wat Sandro en Ziya van plan waren en heeft hun niet gestopt.

Later meer over het verweer van de verdediging.

Lees ook:

Beloning tipgevers Haagse overval