OM eist 18 maanden tegen Johan Verhoek

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep achttien maanden cel geëist tegen Johan Verhoek, alias de Hakkelaar. Het OM beschuldigt de Hakkelaar van het weigeren informatie te geven aan de belastingdienst. Verhoek heeft een belastingschuld van meer dan 100 miljoen euro. Hij weigert deze vooralsnog te betalen. 

Volgens het OM gaat het in deze niet om de hoogte van de belastingaanslagen, maar om de informatieplicht die iedere burger in Nederland heeft als de belastingdienst daar om vraagt.

Niet over de brug

De advocaat-generaal tegenover het hof: ‘De verdachte heeft aan de belastingdienst niet of nauwelijks duidelijkheid gegeven over zijn vermogen en onderdelen daarvan. Hij kwam niet over de brug met informatie.’ Zo verhinderde Verhoek dat de belastingdienst haar werk naar behoren kon doen.

Geen geld meer

Verhoek zelf beweert geen vermogen meer te hebben. Hij heeft in het verleden veel geld verdiend, maar ook weer grote bedragen verloren. Volgens het OM is dat in deze fiscale zaak niet relevant. ‘Nadat een belastingschuld is vastgesteld is de belastingschuldige verplicht vragen van de belastingdienst te beantwoorden en inlichtingen daarover te verstrekken ongeacht de grootte en herkomst van zijn vermogen.’ Aldus het OM.

De zaak loopt in hoger beroep nu al twaalf jaar.

Jaren negentig

Johan Verhoek (1954) vergaarde in de jaren negentig een fortuin met drugshandel. Hij werkte onder andere samen met Bertus Kwarten, Fouad Abbas en Cees Helman. In 1998 werd Verhoek veroordeeld tot vijfenhalf jaar cel en een miljoen gulden boete.

Zie ook:

‘Teeven gebruikte de Belastingdienst’ (UPDATE)

Nóg een twijfelachtige deal van Teeven uitgelekt

Verhoek: ‘Helman lokte Teeven met een lulverhaal’