OM eist 2 jaar cel tegen fruithandelaar voor witwassen tonnen drugsgeld

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag bij de rechtbank in Rotterdam drie jaar cel geëist, waarvan één jaar voorwaardelijk, tegen een 68-jarige fruithandelaar en transportondernemer uit Zwijndrecht. De man staat terecht voor het witwassen van vele tonnen aan drugsgeld.

Volgens justitie heeft de verdachte over de herkomst van het geld nooit een verklaring willen geven, maar duikt zijn naam vaker op in grootschalige drugsonderzoeken. De officier van justitie: ‘Voor mij is het wel duidelijk hoe de verdachte aan al deze contanten is gekomen. Dat springt uit het hele strafdossier.’

Volgens het OM hield de verdachte zich bezig met een lucratieve parallelhandel waarvoor zijn bedrijf de dekmantel was. Bij verschillende doorzoekingen bij de man werden in totaal 863.790 euro aan contant geld en drie Rolex-horloges aangetroffen.

‘Onaannemelijk’

Justitie hecht geen waarde aan zijn ‘onaannemelijke verklaringen’ dat het om spaargeld zou gaan en ook dat het verdiend was met een fietsenhandel vanuit de voortuin. Ook de manier waarop het geld was verpakt wijst op misdaadgeld: aluminiumwanden in dozen, bankbiljetten verpakt in ducttape, verhuisdozen met isolerende tape. ‘Het is zo typerend voor drugshandel, dat het bijna cliché is’, aldus de officier van justitie.

Gijzeling

Volgens het OM kon tussen contante stortingen en de administratie van de ondernemer geen concrete en controleerbare samenhang worden vastgesteld. Bovendien deed zich in verband met de witwaspraktijken een gijzeling van een volkomen onschuldige minderjarige voor en vond op klaarlichte dag een inbraak plaats. Zo raakte ook de omgeving van de verdachte ongewild betrokken bij zware criminaliteit.

De angst en onrust in zijn omgeving heeft de verdachte op de koop toegenomen, meende de officier, die 36 maanden cel, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, eiste.

De rechtbank doet op 21 mei uitspraak.