OM eist 2 jaar tegen “Centjes”

Het Openbaar Ministerie heeft twee jaar cel geëist tegen Omar E., alias “Centjes” of “Soesie”, voor verboden wapenbezit. De 27-jarige verdachte uit de Amsterdamse Pijp werd twee keer met een vuurwapen betrapt door de politie. Ook had hij pepperspray op zak. Volgens E. staat hij op een dodenlijst en had hij daarom wapens nodig. 

Het Parool was maandag bij de zitting tegen Omar E. aanwezig in de Amsterdamse rechtbank.

Beschoten

E. bevond zich met Pasen van dit jaar in Café Zuid toen de horecagelegenheid door onbekenden werd beschoten. Crimineel Riff W. die ook in Zuid aanwezig was, begon terug te schieten. Vervolgens pakte E. het wapen en liep er mee naar buiten. Hij zou het wapen hebben weggegooid.

Kort na de beschieting van het café werd E. door agenten gewaarschuwd dat criminelen een aanslag op zijn leven wilden plegen. De politie adviseerde E. vooral binnen te blijven, maar vijf dagen na de waarschuwing door de politie werd hij op het Museumplein in Amsterdam aangehouden. Hij had een busje pepperspray op zak, alsook een omgebouwd gaspistool.

Diamantbuurt

E. komt net als Riff W. uit de Diamantbuurt, aan de oostelijke kant van De Pijp. Daar ontsnapte hij een jaar geleden aan een aanslag op zijn leven. Riff W. is enkele jaren geleden door het gerechtshof veroordeeld tot vijf jaar cel voor een overval op een bank aan de Amsterdamse Zuidas. Afgelopen donderdag werd W. op een vliegveld in Duitsland aangehouden voor de schietpartij in Café Zuid.

Op vakantie naar Marokko

De voorzitter van de rechtbank vroeg maandag aan Omar E. wat hij nu verder wil met zijn leven. ‘Ik zou het heel erg vinden in krant te moeten lezen dat Omar E. is doodgeschoten of dat u zelf iemand heeft omgelegd. Wat gaat u doen als u op enig moment weer vrijkomt?’ E. antwoordde: ‘Op vakantie naar Marokko.’ ‘Daar is ook niet alles veilig he?’ riposteerde de rechter.