OM eist 20 jaar cel plus tbs tegen verdachte insulinemoorden

Justitie heeft 20 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 23-jarige Rahiied A. Hij wordt ervan verdacht 4 moorden en 7 pogingen daartoe te hebben gepleegd door als verzorgende ouderen te injecteren met insuline. Het OM wil dat de man ook een beroepsverbod van 25 jaar krijgt.

De Rotterdamse  verdachte werkte in verschillende verzorgingshuizen in Rotterdam, Ridderkerk en Puttershoek. Het onderzoek naar de man kwam op gang in november 2017, nadat er in het verzorgingshuis in Puttershoek een vrouw onwel was geworden. Zij had insuline gekregen, terwijl daar geen medische noodzaak voor was. De instelling waar de vrouw woonde deed aangifte, ook van het vermoeden dat er al eerder een vrouw was overleden als gevolg van de onjuiste toediening van insuline.

Later werd de verdachte ook in verband gebracht met een incident van een vrouw die in een instelling in Rotterdam onwel was geworden, maar het ternauwernood had overleefd.

11 zaken

Na de aanhouding van de Rotterdammer werden nog eens 12 meldingen gedaan, door andere zorginstellingen waar de verdachte werkzaam was geweest. In totaal betrof het 15 incidenten binnen 4 verschillende zorginstellingen, waar nader strafrechtelijk onderzoek naar is gedaan. Van de 15 meldingen staan er nu uiteindelijk 11 insulinezaken op de tenlastelegging.

De 11 zaken speelden zich kort na elkaar af, in de periode juni 2016 t/m november 2017.

 

Bewijs

Bewijs ziet het OM onder andere in camerabeelden waarop te zien is dat verdachte een slachtoffer iets toedient. Op de beelden is ook een oranjekleurige pen te zien bij de verdachte, die artsen hebben herkend als insulinepen.

Opvallend

Daarnaast vindt het OM het opvallend dat de verdachte steeds dienst had als verzorgende op de afdeling als de slachtoffers onwel werden.

Motief

De verdachte heeft tijdens verhoren drie gevallen bekend. Tegen de politie verklaarde hij dat hij de insuline bij de slachtoffers inspoot zodat hij daarna adequaat kon handelen en daardoor complimenten en een goede beoordeling zou krijgen. Uit de rapportages van deskundigen die hem later hebben onderzocht blijkt dat verdachte handelde uit een diepgewortelde wens om arts te zijn.