OM eist 20 jaar cel tegen minderjarige moordverdachte

Voor uitlokken van moord en wapenbezit heeft het Openbaar Ministerie dinsdag een celstraf van 20 jaar geëist tegen een jongen die 17 jaar was op het moment dat hij de feiten zou hebben begaan. De nu 19-jarige verdachte zou in december 2021 Itzhak Meiri (56) hebben laten doodschieten in Amstelveen.

Volwassenenstrafrecht

De strafzaak vond achter gesloten deuren plaats omdat de verdachte minderjarig was.

Niettemin eist de officier van justitie toepassing van volwassenenstrafrecht en een zeer langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Uitvoerders

De twee vermeende uitvoerders van de moord zijn in december 2022 al tot respectievelijk 20 jaar en twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs (PIJ-maatregel) veroordeeld door de rechtbank. Die veroordelingen zijn vorige maand in beroep in stand gebleven bij het gerechtshof. De gevangenisstraf van 20 jaar werd verlaagd tot 18 jaar.

Telefoon

De politie kwam de 19-jarige verdachte als opdrachtgever op het spoor na onderzoek van de telefoon van één van de uitvoerders van de moord. In de telefoon werden berichten aangetroffen met instructies. Het ging om het regelen en ophalen van een baken en een vuurwapen, het plaatsen van het baken onder de auto van het slachtoffer, het volgen van het slachtoffer en het neerschieten van het slachtoffer.

De uitspraak staat gepland op 21 december 2023.